INFOGRAFIKA: Procedura dobijanja azila u Danskoj

Danska se smatra jednom od zemalja svijeta sa najopsežnijim zakonima koji štite prava LGBTI osoba, i omogućavaju im slobodan i siguran život. Upravo zbog toga se mnoge LGBTI osobe odlučuju na pokušaj dobijanja azila u Danskoj.
Piše: Aida K.

LGBTI osobe, kao osobe koje pripadaju određenoj društvenoj skupini, prepoznate su danskim Zakonom o strancima, koji kaže da azil može biti odobren osobi koja ima dobro utemeljen strah od progona na osnovu rase, religije, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj skupni, ili političkom mišljenju. Također, zakon kaže da Danska dodjeljuje zaštitu tražiteljima/icama azila kojima prijeti smrtna kaza, mučenje, nehumano ili degradirajuće tretiranje ili kazna, ako se vrate u svoju zemlju porijekla.

Međutim, postojanje Zakona koji kaže da osobe koje su prognane zbog toga što su LGBTI imaju pravo na zaštitu, ne garantuje uspješan ishod procesa traženja azila. Dobijanje azila u Danskoj je, zapravo, teško i može trajati dugo vremena. Temeljita priprema prije pokretanja procedure može mnogo pomoći u određivanju smjera i ishoda procedure dobijanja azila.

Na ovom linku možete pročitati detaljnije o proceduri dobijanja azila u Danskoj, a u nastavku pogledajte i saznajte više u infografičkom vizualnom prikazu postupka dobija azila.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!