Irski parlament izglasao pravo na posvajanje za istospolne parove

06. 04. 2015

irska_gornjidomNakon gotovo tjedan dana rasprave i više od 120 amandmana, Gornji dom irskog parlamenta izglasao je novi Zakon o djeci i obiteljskim odnosima kojim se pravo na posvajanje djece proširuje na istospolne i nevjenčane parove.

Nakon izglasavanja velikom većinom (20:2), u parlamentu su se začule ovacije, a sljedeći je na potezu irski predsjednik Michael D. Higgins koji treba potpisati zakon. Protiv zakona su glasali neovisni zastupnik Rónán Mullen i bivši član Republikanske stranke Jim Walsh koji je tu stranku napustio upravo zbog podrške spomenutom zakonu.

Osim posvajanja, u zakonu su promijenjeni neki aspekti roditeljske skrbi, te je donesena odredba o izradi registra darivatelja za potpomognutu oplodnju, javlja portal Pink News.

Podsjetimo, Irski će građani i građanke 22. maja izići na referendum na kojem će se izjasniti jesu li za ili protiv bračne jednakosti u toj zemlji, a unatoč snažnom protivljenju Katoličke crkve i konzervativnih struja, ankete zasad pokazuju kako oko 70% Iraca podržava bračnu jednakost.

Nedavno se o tome očitovao i sâm premijer Enda Kenny koji je svoje sunarodnjake pozvao da glasuju “za”.

Izvor: CroL.hr

Foto: directdemocracyireland

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!