Irski premijer apelira da se tokom Papine posjete u augustu uključe i LGBT obitelji

31. 03. 2018

Izvor: Crol.hr
Foto: Leo Varadkar / Facebook

Uoči posjete pape Franje Irskoj u augustu povodom Svjetskog susreta obitelji, premijer Leo Varadkar je u govoru u parlamentu ranije ove sedmice izrazio nadu da će u taj događaj biti uključene i LGBT obitelji.

“Vlada je stava da postoji mnogo različitih vrsta obitelji koje sve treba slaviti. To uključuje one tradicionalne, muškarce i žene s djecom, ali i jednoroditeljske, one u kojima djecu podužu bake i djedovi, te istospolne”, rekao je Varadkar i dodao: “U našim susretima s organizatorima dat ćemo do znanja da smatramo, u skladu s našom predanošću osobnim slobodama i jednakosti pred zakonom, kako treba slaviti obitelji u svim njenim oblicima.”

Irski premijer Leo Varadkar, inače jedan od nekolicine otvoreno gej svjetskih lidera, naglasio je i kako vjeruju u slobodu vjeroispovijesti, ali i razdvojenost crkve i države kazavši kako će “izraziti svoj stav, ali ga neće nametati”, javlja portal Pink News.

Inače, spomenuti je događaj već izazvao prijepore. Naime, početkom godine je u župe diljem Irske razaslana brošura s najavom međunarodnog katoličkog susreta obitelji, a na jednoj se stranici nalazila fotografija dviju žena u zagrljaju uz tekst: “Dok Crkva zagovara ideal braka kao trajne veze između žene i muškarca, postoje i druge zajednice. Papa Franjo nas potiče da takve parove nikad ne isključujemo, već da ih dočekamo s ljubavlju, brigom i podrškom.”

To je izazvalo bijesne reakcije i kritike anti LGBT lobija, nakon čega je fotografija uklonjena i zamijenjena drugom, s motivom majke, oca i djece.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!