Irski premijer Leo Varadkar govorio o LGBT obiteljima pred papom Franjom

28. 08. 2018

Priredila: Redakcija
Izvor: Pink News
Foto: Tiziana FABI / AFP

Prilikom nedavne posjete pape Franje Irskoj, irski premijer Leo Varadkar, deklarirani homoseksualac, održao je govor u kojem je spomenuo LGBT parove i osudio nedavni skandal koji je pokazao opseg zlostavljanja koje se odvija unutar katoličke crkve. Govoreći u Dublin Castleu, Leo Varadkar je uputio snažno upozorenje pontifu da je potrebno da se pokrenu oštre mjere protiv zlostavljanja djece i prikrivanja te prakse. Papina posjeta poklopila se sa Svjetskim susretom porodica, katoličkim događajem.

“U našem parlamentu, i putem referenduma, glasali smo da moderniziramo naše zakone – razumijevajući da brakovi ne funkcioniraju uvijek, da žene trebaju donositi vlastite odluke, i da porodice imaju mnogo oblika, uključujući i one na čijem su čelu djedovi i bake, samostalni roditelji, istospolni roditelji ili razvedeni roditelji”, rekao je Varadkar. “Sjećajući se naše isprepletene historije, i učeći od naših zajedničkih grešaka, ovo može biti društvo u kojem religija više nije u centru pažnje, ali u njemu i dalje ima važno mjesto.”

Pro-LGBT demonstratori i demonstratorice su papu u Dublinu dočekali/e ranije tog dana sa duginim zastavama i transparentima.

Varadkar je također izjavio da je nedavni skandal sa zlostavljanjem djece iza sebe ostavio “naslijeđe bola i patnje” i da “ne može postojati tolerancija prema onima koji zlostavljaju nedužnu djecu”.

“Prisjećamo se riječi psalma koje nam govore da su ‘djeca naslijeđe od Boga’ i prisjećamo se načina na koji su neuspjesi i crkve i države, kao i šireg društva, iza sebe ostavili bol i patnje. To je historija tuge i srama. Umjesto kršćanske dobrote, oprosta i suosjećanja, prečesto je bilo više osude, strogosti i okrutnosti, pogotovo prema ženama i djeci, i onima na marginama.”

Dodao je: “Rane su još uvijek otvorene i dosta toga je potrebno uraditi kako bi se žrtvama i preživjelima osigurali pravda, istina i izliječenje. Sveti Oče, tražim od vas da iskoristite svoju poziciju i utjecaj i osigurate da se to desi, kako ovdje u Irskoj, tako i u svijetu.”

Papa je iskazao žaljenje zbog skandala sa zlostavljajem djece, rekavši: “Ne mogu a da ne priznam dešavanje strašnog skandala u Irskoj i zlostavljanja mladih ljudi od strane crkve, koja je bila zadužena za njihovu zaštitu i obrazovanje – oni su još uvijek u mom srcu. Neuspjeh crkvenih autoriteta – biskupa, svećenika i ostalih – da adekvatno adresiraju ove strašne zločine je s razlogom proizveo bijes, i ostaje izvor bola i srama za katoličku zajednicu. Ja se pridružujem ovim osjećajima.”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!