Facebook optužen da je mladim LGBT osobama prikazivao oglase za “liječenje homoseksualnosti”

29. 08. 2018

Izvor: Voxfeminae.net

Facebook je optužen da je ciljao LGBT korisnike/ce oglasima za konverzijsku terapiju. Korisnici/e tvrde da su im se na feedu pojavili oglasi koji promiču “seksualnu čistoću” i nude konzverzijsku terapiju, prenosi Pink News.

Kada su odabrali opciju “Zašto mi se pojavljuje ovaj oglas?”, dobili su odgovor da je Facebookov tim primijetio da ih zanimaju “rodne teme”.

“Ne znam zašto je Facebook dozvolio ciljanje LGBT osoba, koje na društvenim mrežama traže podršku svoje zajednice i razmjenu informacija, a ne sramoćenje i mržnju,” izjavila je korisnica Tessa Ann Schwartz, koja je i prijavila sporni video.

Facebook je brzo uklonio objave nakon što su utvrdili “grešku” u “algoritmu za mikrociljanje”.

Ranije ove godine, video koji reklamira “liječenje homoseksualnosti” američke evangeličke grupe Anchored North prikupio je 1,5 milijuna posjeta na Facebooku. Video je bio naslovljen “Ljubav je ljubav” (Love is Love) i sadržao je motiv duge, a pozivao je gay ljude da se pokaju zbog svoje seksualnosti.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!