Istraživanje u SAD: blokatori puberteta smanjuju stopu samoubistava kod trans osoba

17. 02. 2020

Prva studija takve vrste objavljena u medicinskom časopisu Pediatrics ispitala je vezu između stope samoubojstava i blokatora puberteta i utvrdila da je manje vjerojatno da će trans tinejdžeri_ke pokušati izvršiti samoubojstvo ako imaju pristup lijekovima.

Istraživanje sugeriše da pristup blokatorima puberteta za tinejdžere koji ih traže smanjuje vjerojatnost da će kratkoročno i dugoročno razmišljati o samoubojstvu, i to do 15 posto.

Blokatori puberteta su vrsta lijekova koji se mogu dati djeci koja ispituju ili istražuju svoj rodni identitet. Usporavaju proces puberteta i pojavu obilježja poput dlaka na licu, dubokog glasova, Adamove jabučice, razvoja grudi i menstruacije. Blokatori puberteta važni su jer se učinci puberteta mogu teže usporiti nakon što započnu, što trans osobama može otežati tranziciju u budućnosti.

Blokatore ne uzimaju samo trans osobe. Također se daju i mladima koji ne ispituju rodni identitet, ali koji su pubertet započeli ranije nego što je to uobičajeno. Ne smiju trajno odložiti pubertet i ne uzimaju se dugoročno.

Izvor: indy100.com

Komentari

komentara

LGBTI.BA – BH LGBTI info portal
LGBTI.ba je bosanskohercegovački virtuelni prostor, namijenjen javnosti i LGBTI zajednici. LGBTI.BA nudi aktuelne multimedijalne sadržaje o životu lezbejki, gejeva, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih osoba, kao i o LGBTI kulturi, javnim politikama i pravima. LGBTI.BA je platforma za informiranje o temama koje propituju heteronormativnost društva, te se zalaže za slobodu samoodređivanja.

Urednica:
Lejla Huremović

Kontakt:
e-mail: [email protected]
telefon: +387 33 551 000

Kontaktirajte nas!