Pakistanka prva trans žena predstavnica u UN-u

Žena iz Pakistana postala je prva trans* osoba članica Konvencije Ujedinjenih naroda o eliminaciji svih oblika diskriminacije i nasilja nad ženama (CEDAW).

Aisha Mughal radi u Ministarstvu za ljudska prava u Pakistanu, koje je učestvovalo u izradi petog periodičnog CEDAW izvještaja za Pakistan.

Aisha je izjavila kako cijeni napore vlasti u Pakistanu u poboljšavanju prava transrodnih osoba, te da njena zemlja može biti primjer svim drugim zemljama. “Zbog podrške vlade Pakistana, ponosna sam što sam trans žena u ovoj zemlji”, rekla je Aisha.

Njeno postignuće došlo je samo nekoliko sedmica nakon što je Pakistan donio zakon kojim se proširuje besplatna zdravstvena usluga trans* osobama, pa će od sada će imati pravo na besplatnu medicinsku zaštitu, uključujući i tranziciju.

Izvor: Pinknews.co.uk

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

LGBTI.BA – BH LGBTI info portal

LGBTI.ba je prvi news portal namijenjen prvenstveno LGBTI zajednici u Bosni i Hercegovini i njenom informisanju o događajima, aktivnostima i problemima vezanim za LGBTI prava i kulturu.

Urednica
Nejra Agić

Psihološko savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Pravno savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Kontakt
e-mail: [email protected]
telefon: +387 33 551 000

Kontaktirajte nas!