Italija napokon zakonski priznala istospolne zajednice

15. 05. 2016

italijabrakIzvor: Crol.hr
Foto: Ivan Scalfarotto / Facebook

Nakon višegodišnjih neuspjelih pokušaja, te usprkos jakoj opoziciji i snažnom lobiranju Vatikana, Italija je ipak postala 27. europska zemlja koja je zakonski priznala istospolne parove, a 11. maj ostat će zapisan kao značajan datum za italijanski LGBTI pokret.

Dosljedna borba aktivista za LGBTI prava u Italiji konačno je nagrađena – zastupnici su prihvatili zakon o civilnim zajednicama čime su istospolni parovi prvi put zakonski priznati u toj zemlji, a odluku još treba supotpisati italijanski predsjednik Sergio Mattarella.

Ove značajne vijesti toplo pozdravlja i ILGA-Europe koja je samo 24 sata prije konačnog ozakonjenja istospolnih zajednica u Italiji objavila najnoviji izvještaj o stanju LGBTI prava u 49 zemalja Evrope, Rainbow Europe, u kojem je ta zemlja ostvarila samo 20 posto LGBTI prava, što je jedan od najnižih rezultata među 28 država članica Evropske unije.

Italijanska vlada bez odgađanja mora zaštititi i LGBTI obitelji

Zakonom o civilnom partnerstvu osoba istog spola omogućuje se ostvarenje prava u nasljeđivanju, stanovanju, mirovini, pravo na posjete u bolnicama, moralnu i materijalnu recipročnu obavezu pomaganja partnera, boravišnu dozvolu za partnera koji je strani državljanin, mogućnost uzimanja prezimena partnera.

Međutim, ostaje neriješeno pitanje italijanskih duginih obitelji jer je iz zakonskog prijedloga uklonjena odredba koja bi omogućila posvajanje djece, pa ILGA-Europe poziva zakonodavce da i to pitanje riješe bez odgađanja.

Zakonsko priznanje istospolnih parova sjajan je korak naprijed za italijansko društvo, no on ne može biti i posljednji, ističe se u priopćenju ILGA-Europe. Italijanska LGBTI zajednica, njihove obitelji i prijatelji zaslužuju da im vlada omogući puno priznanje i zaštitu. Također ističu kako je izuzetno bitno da zakoni ne ostanu samo “mrtvo slovo na papiru” već da se provode i na taj način poboljšaju svakodnevni život LGBTI osoba i po tome će se ocijeniti i prava vrijednost ove odluke.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!