IZA PLUSA: Two-spirited

07. 07. 2023

Two-spirited, ili ako bi se bavili prevođenjem, dvodušnost, zapravo uopće ne stoji „iza plusa“ u skraćenici za LGBTIQ zajednicu. Two-spirited stoji na početku, ispred svih ostalih skraćenica, a razlog za to je dekolonizacija kvir prostora i očigledna svjesnost LGBTIQ+ zajednice o potrebama i problemima drugih manjinskih zajednica i skupina, etičnosti i narodnosti, te se u ime vidljivosti, upravo s ciljem postavljanja pitanja „zašto“ ova se skraćenica stavlja na prvo mjesto. Dakle, iako se u određenim proširenim verzijama LGBT akronima na prvo mjesto stavlja „2S“, ovaj identitet i njegova pozadina mnogima su nepoznati, ali i to se, članak po članak, lagano mijenja i približava svima nama koji smo voljni učiti i prihvaćati.

PIŠE: Kemal Alijagić

FOTO: Kelsey Brown; preuzeto sa: https://daily49er.com/artslife/2021/10/11/how-two-spirit-people-precede-the-gender-binary/

Two-spirited je savremeni termin koji označava osobe koje u svojim zajednicama ispunjavaju ulogu „trećeg roda“. Ovaj termin se odnosi isključivo na autohtono stanovništvo Sjeverne Amerike, jer inače ne bi imao smisla s obzirom na to kako rodne uloge u velikoj mjeri zavise od kulture iz koje proizilaze. Termin two-spirited nailazi na kritike unutar domorodačke zajednice, jer ipak se postavlja nasuprot „zapadnih“ binarnih implikacija, koje nisu toliko ukorijenjene u kulturi autohtonog stanovništva. U svakom slučaju, two-spirited apsolutno ne podrazumijeva niti uključuje sve LGBTIQ+ osobe autohtonog porijekla u Americi i Kanadi, nego se odnosi na ceremonijalnu rodnu ulogu, za razliku od brojnih identiteta koji se izričito vežu za rodni ili seksualni identitet.

Rodni identitet koji proizilazi iz spiritualnosti, u potpunosti odbacuje dihotomiju koja donekle ograničava engleski jezik kada su u pitanju rod, spol ili seksualnost. Historijski su se drukčije nazivali, i postoje brojni dokazi, od kulturološko-antropoloških do fotografija koje svjedoče tradiciji postojanja two-spirited osoba. Bitno je naglasiti da ovaj identitet ne podrazumijeva istospolnu atrakciju, niti ono što se u klasičnom smislu može staviti pod određen „umbrella term“ unutar LGBTIQ+ zajednice.

U prošlosti, rodna i seksualna varijacija bila je česta i cijenjena unutar mnogih domorodačkih zajednica. Oko dvije trećine od 200 zabilježenih jezika autohtonih naroda koji se govore u Sjevernoj Americi ima pojmove za osobe koje nisu ni muškarci ni žene. Mnogi od tih pojmova opisuju međusobno povezanu prirodu kulturnih i duhovnih uloga koje osoba ispunjava u svojoj zajednici. Veliki dio razumijevanja two-spirit identiteta je bio dio samog jezika svake pojedinačne nacije. Ti pojmovi su teški za potpuno prevesti na engleski jezik, posebno kada se izuzmu konteksti svakog pojedinog autohtonog jezika, tako da se gubitak jezika djelomično može smatrati krivcem za nedostatak razumijevanja uloga two-spirit osoba.

Prije kolonizacije, two-spirited indentitet je predstavljao počasno mjesto u domorodačkim nacijama, često obnašajući funkcije isjelitelja ili savjetnika. Dio kolonizacijskog procesa bio je i pokušaj brisanja two-spirited identiteta kroz nametanje religijskih vrijednosti i vjerovanja koja su osuđivala svaku vrstu seksualne ili rodne različitosti, što je za posljedicu imalo progon i često ubijanje two-spirited osoba, tjerajući ih na asimilaciju i skrivanje. Jedna od posljedica dugoročnog utjecaja kolonizacije jeste stvaranje velikog nivoa homofobije i transfobije unutar samih domorodačkih zajednica, što je često dovodilo do egzila two-spirited osoba.

Uloga two-spirit osoba u domorodačkim zajednicama sad se ponovno vraća, sve više je prepoznato da su homofobija i transfobija u totalnoj suprotnosti sa većinom tradicionalnih domorodačkih vrijednosti. Vraćanje tradicionalnih uloga koje pripadaju two-spirited osobama, samo je dio velikog procesa oporavka unutar svih domoroačkih zajednica. Kao dio ovog oporavka dolazi do povratka two-spirit osoba na počasnim mjestima organizacije i upravljanja unutar zajednica, kao i do šireg prihvaćanja i prepoznavanja two-spirit osoba u široj LGBTIQ+ zajednici.

U posljednjih desetak godina, položaj two-spirited osoba, kako u domorodačkim zajednicama, tako i u LGBTIQ+ zajednici, se poboljšava. Od 2012. godine u San Franciscu se održava Bay Area American Indian Two-Spirits Powwow, događaj koji svakog februara okuplja na hiljade ljudi. Na ovom događaju, plesači svih domorodačkih nacija se okupljaju i slave two-spirit identitet.

Povratak two-spirit identiteta u domorodačke i LGBTIQ+ zajednicu predstavlja čin opstanka, kako tradicije tako i opstanka na individualnom nivou, kroz vraćanje identiteta počinje lječenje rana starih stotine godina.

Članak je objavljen uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj članka isključiva je odgovornost Sarajevskog otvorenog centra i nužno ne odražava stavove USAID-a niti Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!