Izložba Sarajevskog otvorenog centra “Maske su za ormar” putuje van granica BiH

28. 04. 2016

cgi-izlozba-i-tribinaIzvor i foto: Sarajevski otvoreni centar

Prije tri godine, Sarajevski otvoreni centar je odlučio obilježiti Međunarodni coming out dan interaktivnom izložbom Maske su za ormar. Ideja obilježavanja ovog dana jeste podizanje svijesti, kroz vidljivost u javnosti, o pravima, potrebama i problemima LGBTI osoba, te osnaživanje LGBTI osoba da svoje identitete i ljubav slobodno žive. Svijest, osnaživanje i vidljivost se mogu podstaći na brojne načine, a Sarajevski otvoreni centar je to uradio kroz umjetnost.

Ova izložba je, pored Sarajeva, bila izložena iste godine u Mostaru, te 2015. godine i u Banjaluci. Ove godine nam je izuzetno drago da će izložba biti postavljena i van granica BiH, u Hrvatskoj.

U sklopu obilježavanja 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, Centar za građanske inicijative Poreč 2. maja u 18h organizuje tribinu i izložbu. Na tribini pod nazivom Koliko dugo možeš biti u ormaru prije no što ti ponestane kisika? će biti govora o tome koliko je Istra LGBT friendly, da li postoji potreba za organizovanjem prajda u Istri, kolika je (ne)vidljivost LGBT osoba, te da li je sigurno biti aut. Na tribini će govoriti Ana Brakus, urednica portala Libela.org, Lejla Huremovic, koordinatorica programa u Sarajevskom otvorenom centru i Matea Popov, psihologinja u Ženskoj sobi – Centru za seksualna prava iz Zagreba. Tribinu će moderirati Nataša Vajagić, programska koordinatorica za ženska i LGBT ljudska prava u Centru za građanske inicijative Poreč.

Izložba će biti otvorena 2. maja u 18 h, a moći će se pogledati do 7. maja, od 17 do 20h, u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta u Poreču.

Izložba se sastoji od 20 maski, koje su radili Amina Šečić i Domagoj Dudjak, studentica i student Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva, a smještene su u prostoru i u ormaru. Bit će izloženo i 20 fotografija autorice Lejle Huremović. Posjetiteljice i posjetitelji izložbe moći će da uđu u ormar i osjete klaustrofobičnost skrivanja kroz audio zapise LGBTI osoba i njihovog osjećaja prikrivanja identiteta.

Izložbom se želi skrenuti pažnja na višeslojnu tjeskobu življenja pod maskom skrivanja sopstvene seksualne orijentacije, rodnih i spolnih identiteta.

Ukoliko vas put tokom prvomajskih praznika navede u Istru, nemojte propustiti da pogledate izložbu.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!