Švedska će isplatiti odštetu trans* osobama zbog prisilne sterilizacije

29. 04. 2016

trans_povorkaIzvor: Crol.hr
Foto: TGEU Facebook

Švedska vlada pokrenula je inicijativu za finansijskim obeštećenjem trans* osoba koje su bile žrtve prisilne sterilizacije u toj zemlji. Transgender Europe poziva i vlade preostalih evropskih država, među kojima je i Hrvatska, da slijede njihov primjer jer zbog tog nehumanog postupka brojne trans* osobe ne traže pravno priznanje roda.

Transgender Europe (TGEU) pozdravlja ovu odluku kojom je vlada priznala kršenje ljudskih prava trans* osoba u Švedskoj, posebice njihovog prava na tjelesni integritet.

Prisilna sterilizacija, koja predstavlja neosporno kršenje ljudskih prava, bila je uvjet za pravno priznanje roda u toj zemlji sve do 2013. Sredinom te godine, 160 osoba koje su bile prisilno sterilizirane, podnijele su zahtjev za kompenzacijom.

Nakon dugotrajnog političkog procesa njihovi su se glasovi konačno čuli i vlada je jučer najavila poseban zakon koji će trans* osobama omogućiti traženje odštete.

TGEU poziva švedsku vladu da zakon uđe u primjenu u najkraćem mogućem roku.

Poziv vladama diljem Evrope da slijede primjer Švedske

“Ove vijesti su poput svjetionika nade za trans* osobe diljem Europe. Iako im finansijska odšteta nikada ne može vratiti njihov izgubljeni tjelesni integritet, švedska vlada je konačno preuzela odgovornost za bol koju su pretrpjele zbog prisilne sterilizacije”, kazao je supredsjedatelj TGEU-a Alecs Recher.

“Pozivamo i preostale 24 države u Evropi da slijede njihov primjer i već danas zaustave prisilnu sterilizaciju, jer nedopustivo je da se trans* osobe još uvijek na to zakonski obvezuje”, naglasio je viši dužnosnik te organizacije, Richard Köhler.

S obzirom kako je u tim državama prisilna sterilizacija zakonski uvjet za pravno priznanje roda, brojne trans* osobe od tog odustaju.

Među 24 države u kojima je taj postupak obavezan kao preudvjet pravog priznanja roda nalazi se i Hrvatska, te Armenija, Azerbajdžan, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Finska, Francuska, Gruzija, Grčka, Latvija, Litva, Luksemburg, Crna Gora, Norveška, Rumunija, Rusija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Švicarska, Turska i Ukrajina.

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!