Izložba “Sva ljudska bića rađaju se jednaka i slobodna u dostojanstvu i pravima” bit će otvorena 2. juna

29. 05. 2015

izlozbaPovodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOT) – kada je 1992. godine Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost sa liste mentalnih bolesti, Sarajevski otvoreni centar organizuje izložbu pod nazivom Sva ljudska bića rađaju se jednaka i slobodna u dostojanstvu i pravima.

Prateći Univerzalnu deklaraciju o pravima čovjeka, kao i Džogdžakarta principe UN-a iz 2007. godine kojima se podstiču zakonski standardi za zaštitu, odnosno ostvarivanje pune jednakopravnosti LGBT osoba, ova izložba nastoji da kroz dokumentaristički pristup, prateći aktuelno iskustvo zemalja bivše Jugoslavije, pokaže različite nivoe problematike ostvarivanja elementarnih ljudskih prava osoba koje su drugačije seksualne orijentacije od heteroseksualne. Samo zbog svoje seksualne orijentacije, koja im se pripisuje kao glavno obilježje, LGBT osobe se guraju u zonu građana i građanki drugog reda, gdje su izloženi/e često i višestrukoj diskriminaciji i relativizaciji ljudskosti.

Džogdžakarta principi ispričani su kroz konkretne, geografski i sociološki bliske primjere iz medija, video zapise i fotografije, ali prije svega kroz lične i emotivne priče osoba koje se ne libe da lično pretoče u političke i tako predano rade na boljitku zajednice. U tome učestvuje gotovo 50 osoba čija je ljubav prema životu i hrabrost da se on živi iskreno i aktivistički obilježila (post)jugoslovenski LGBT aktivizam i trasirala put za borbu protiv diskriminacije, jasno ukazujući da se ona odnosi na čitavo društvo.

Izložba će biti postavljena u sarajevskoj gradskoj galeriji Collegium Artisticum, u Skenderiji, od 02. do 12. juna 2015. godine.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

LGBTI.BA – BH LGBTI info portal

LGBTI.ba je prvi news portal namijenjen prvenstveno LGBTI zajednici u Bosni i Hercegovini i njenom informisanju o događajima, aktivnostima i problemima vezanim za LGBTI prava i kulturu.

Urednica
Nejra Agić

Psihološko savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Pravno savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Kontakt
e-mail: [email protected]
telefon: +387 33 551 000

Kontaktirajte nas!