Joe Biden ukinuo Trumpovu zabranu za trans osobe da služe u vojsci

Joe Biden potpisao je naredbu o dozvoli trans osobama da otvoreno služe u američkoj vojsci, čime je prekinuo zabranu koju je uveo Donald Trump.
Foto: MANDEL NGAN/AFP via Getty Images

Samo pet dana nakon stupanja na dužnost, novi predsjednik je ukinuo jednu od anti-LGBTIQ politika koju je nametnuo njegov prethodnik.

Izvršna naredba potpisana u ponedjeljak nalaže Ministarstvu odbrane da ukine diskriminatornu politiku, koju je Donald Trump objavio putem tweeta 2017. godine bez ikakvih konsultacija s vojnim vođama.

Biden se ovim vratio na prakse koje su prvi put uspostavljene pod Obaminom administracijom i koje omogućavaju transrodnim osobama da otvoreno služe vojsci, zabranjujući „razdvajanje, otpuštanje i odbijanje ponovnog prijavljivanja … na osnovu rodnog identiteta“.

Naredba također upućuje na neposrednu reviziju svih radnji poduzetih kroz Trumpovu politiku, naređujući korekciju vojne evidencije u slučajevima kada se službeno osoblje suočilo s diskriminacijom zbog rodnog identiteta.

Bijela kuća je u saopštenju rekla: „Predsjednik Biden vjeruje da rodni identitet ne bi trebao biti prepreka za služenje vojnog roka, te da se američka snaga krije u njenoj raznolikosti.”

Nicolas Talbott, koji je podigao tužbu za pravo da se pridruži vojsci, rekao je: „Moj je najviši cilj služiti svojoj zemlji u američkoj vojsci i borio sam se protiv ove zabrane jer znam da sam kvalificiran za služenje vojske.”

„Oduševljen sam i laknulo mi što se ja i drugi_e transrodni_e Amerikanci_ke sada možemo ocjenjivati ​​isključivo na osnovu naše sposobnosti da udovoljimo vojnim standardima”, dodao je.

Izvor: PinkNews

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!