Još jedan slučaj zločina iz mržnje: Fizički napad na trans ženu u Tirani

13. 11. 2019

Sinoć je trans žena i aktivistkinja iz Tirane brutalno pretučena od strane 5 muškaraca dok je pokušavala da nađe mjesto za spavanje, budući da je beskućnica. Dok je sjedila na klupi blizu parlamenta, Anxhelu su napali sa leđa i udarali dok nije izgubila svijest. Niko u tom trenutku nije prišao da pomogne, te je sama kada je povratila svijest uspjela otići do LGBTIQ udruženja Aleanca, gdje su aktivisti/kinje pozvali hitnu pomoć i policiju.

Anxhela je odvedena u bolnicu, gdje je dobila potrebno liječenje, nakon čega je policiji dala izvjavu o napadu.

Prema riječima aktivista/kinja iz Aleance, Anxhela često biva meta napada u Tirani, te naglašavaju da i ovaj napad predstavlja važnost dugoročnijeg i sigurnijeg skloništa za LGBTIQ osobe koje su zbog loše socio-ekonomske situacije, ali i odbijanja od strane roditelja, u situaciji potrebe za krovom nad glavom.

Cijeli LGBTIQ pokret u Albaniji, ali i šire je ogorčen ovim napadom. Anxhela je bila jedna od učesnica nedavno održanog Lezbejskog marša u Tirani, i kao učesnica se isticala u prvim redovima.

Unatoč pokušajima LGBTI organizacija i aktivista/kinja više od 10 godina da pomognu Anxheli u rješavanju stanbenog pitanja i druge vrste podrške, albanske vlasti (centralne i lokalne) neprestano su ignorirale takve zahtjeve. Kao takva, Anxhela je izuzetno ranjiva na diskriminaciju i nasilje.

Iz regionalne LGBTIQ asocijacije ERA zahtjevaju od albanskih vlasti da hitno pronađu počinitelje ovog groznog zločina i da prema ovom slučaju prisupaju profesionalno i ozbiljno.

Lokalne organizacije iz Tirane zahtjevaju hitni sastanak sa gradonačelnikom Tirane, Erion Veliajom, kako bi razgovarali o konkretnim mjerama pomoći Anxheli, podjsećajući albanksu vlast da je pravo na smještaj i adekvatne uslove života osnovno ljudsko pravo.

#justiceforAnxhela

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!