Kako bi izgledao svijet da AIDS nije izbrisao čitavu generaciju queer umjetnika?

11. 12. 2016

fathersIzvor: Crol.hr
Foto: “Fathers” / Indiegogo

Što bi danas bili Freddie Mercury, Robert Mapplethorpe, Klaus Nomi, Sylvester, Keith Haring… da su preživjeli AIDS? Što bi se dogodilo da on nije postojao i izbrisao čitavu generaciju queer umjetnika? Bismo li imali gej predsjednika? Što bi David Wojnarowicz poduzeo po pitanju smaknuća gejeva na Bliskom Istoku? Neka su to od pitanja kojima se bavi naučno-fantastični dokumentarac Fathers (Očevi) aktiviste i redatelja Lea Herrere.

Korištenjem kompjuterski generiranih slika, historijskih snimaka i fiktivnih vijesti, Fathers je smješten u alternativni svemir u kojem nikad nije došlo do epidemije AIDS-a, te tako zamišlja utjecaj izgubljene generacije ispisujući njihove nove biografije. To čini uz pomoć historičara, umjetnika, ljudi koji su preživjeli AIDS, prijatelja, ljubavnika i obitelji muškaraca u filmu.

sylvester

“Sredstva koja danas imamo za borbu protiv HIV-a daju nam privilegiju da zadržimo naše queer umjetnike, ali nepravde nanesene u krizi AIDS-a zauvijek bi trebale ostati u našem kolektivnom sjećanju, i što je još važnije, u našoj mašti. Jedino tako možemo pronaći kreativne lijekove za štetu koju je nanio našoj kulturi, i upregnuti moć koju je dao našoj zajednici za udruživanje protiv političkih snaga koje su ugrozile naše živote, danas više no ikad prije”, napisao je Leo Herrera na stranici Indiegogo kampanje koju je pokrenuo za završetak filma.

Cilj je prikupiti 15.000 dolara za još pet dana snimanja, rekvizite i izradu fiktivnih vijesti.

keithharing

Herrera je za Huffington Post kazao kako je ideja za snimanje ovog filma nastala iz duboke potrebe da starija generacija njega i druge vodi kroz izazove i probleme koje mogu razumjeti samo gej muškarci.

“Konkretno, nadahnula me reakcija naše zajednice na PrEP – bilo je tu puno zbunjenosti i ljutnje, pomislio sam kako bih doista volio imati starije ‘vodiče’ koji bi nam pomogli. Onda me obuzela tuga zbog toga što naša zajednica nema ‘očeve’. Muškarci koje smo dosad uključili u film su umjetnici i aktivisti koji su utjecali na mene, s kojima sam već bio intiman”, objasnio je.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!