Kako je biti lezbijka i muslimanka u Americi

17. 01. 2016

iman_dulceIzvor: Crol.hr
Foto: Za Huffington Post ustupile Iman i Dulce

Za brojne američke gej muslimane i muslimanke bračna jednakost u SAD-u nije donijela velike promjene, jer zbog straha od osude obitelji i prijatelja još uvijek su duboko skriveni “u ormaru”. Ovo je priča o Iman i Dulce, koje su jedne od rijetkih muslimanki u braku. Iman je zbog odluke o zajedničkom životu s voljenom ženom izgubila podršku obitelji: “Toliko toga sam izgubila, ali kad vidim svoj dom, suprugu i sina znam kako je bilo vrijedno svega”.

Jedne od rijetkih vjenčanih muslimanki u SAD-u, Iman i Dulce, obje 27-godišnjakinje, žive s devetogodišnjim sinom na Floridi. Za Huffington Post su ispričale na koji način je odluka Vrhovnog suda o ozakonjenju istospolnih brakova u svih 50 država utjecala na njihove živote, te što su sve doživjele od obitelji i prijatelja zbog odluke o zajedničkom životu.

“Presuda Vrhovnog suda je dobra stvar, no još puno toga treba učiniti kako bi gej muslimani u potpunosti mogli uživati u svom načinu života. Toliko njih još uvijek strahuje od otkrivanja jer ih obitelj i prijatelji ne prihvaćaju takve kakvi su”, kaže Iman.

Najveći protivnici dolaze iz vlastite obitelji

Gej zajednica i većina Amerikanaca slavila je odluku Vrhovnog suda kao trijumf ljubavi nad nesnošljivošću. No, brojne najveće američke vjerske institucije ostale su čvrsto protiv istospolnog braka poput Rimokatoličke crkve, ortodoksnih Židova, Južnobaptističke konvencije, te Mormonske crkve. Većina muslimanskih vjerskih vođa također se protivi istospolnom braku.

No za Iman najveći protivnici dolaze iz njezine obitelji.

“Prošla sam kroz puno toga i puno toga sam izgubila, ali kad pogledam svoj dom, suprugu i sina znam kako je bilo vrijedno svega”.

Nije bilo lako odrastati kao lezbijka u velikoj muslimanskoj obitelji. Imanina obitelj je emigrirala u SAD iz Libanona prije 40 godina, a majka ju je povela u domovinu kad joj je bilo 15 godina. Za vrijeme tog boravka žurno su je vjenčali s lokalnim čovjekom. Iman se vratila u SAD, no posjećivala je supruga kako bi konzumirali brak i s njim je dobila sina.

“Oduvijek sam bila različita. Djevojke su mi se sviđale još kad sam imala pet godina. Nakon tri godine braka nisam više mogla u njemu ostati. Rekla sam majci kako mi se gadi spavati sa suprugom, kako to više ne mogu. Ona to nije razumijela ili jednostavno nije željela shvatiti. Naposlijetku sam se razvela i oslobodila se. Tada sam kod prijatelja upoznala Dulce i odmah mi se svidjela”, ispričala je Iman smiješeći se.

“Majka me mrzi”

Njezin, danas devetogodišnji, sin Meeno u to je vrijeme posjećivao baku vikendima. Tijekom tih posjeta obitelj ga je pokušavala okrenuti protiv majke, govoreći mu kako je griješnica i loša osoba.

“Jasno sam im rekla kako ne želim da mu pune glavu mržnjom inače ću im zabraniti viđanje. Od tada se situacija poboljšala i sad ih posjećuje svakih tjedan dana ili svaka dva tjedna”, kaže.

iman_dulcevjencanje“Prije nego smo se vječale Dulce ga je pitala što misli o tome i on joj je preporučio da me uzme za ženu. Bio je jako sretan zbog toga”, kaže Iman.

Vjenčale su se 2012. u islamskom obredu izmjene zavjeta Nikkah, a zakonski su to učinile početkom 2015. kad je to postalo moguće u Floridi.

“Tjedan dana prije vjenčanja moja majka nam je uletjela u kuću i izvrijeđala me. Rekla mi je kako sramotim obitelj i da je ljudi zbog mene ispituju i kritiziraju način na koji me odgojila. Gledala me kao da nešto nije u redu sa mnom. Mrzi me i nismo se vidjele već godinama”, kaže Iman.

Iman kaže kako njezina majka poput brojnih muslimanskih roditelja vjeruje kako su nešto krivo učinili i da ih Bog kažnjava zbog toga što su im djeca gej.

“Ponosim se sobom. Ne bojim se toga tko sam, Bog me učinio takvom”, kaže Iman. Nedostaje joj obitelj, no nada se kako će jednog dana razumijeti i prihvatiti je.

Razmišljaju o proširenju obitelji

Kad je riječ o istospolnim brakovima američki muslimani su iznenađujuće tolerantni. Prema rezultatima istraživanja javnog Instituta za religiju 42 posto muslimana u SAD-u podržavaju istospolni brak za razliku od samo 29 posto evangelističkih kršćana.

Dulce dolazi iz katoličke obitelji no prije vjenčanja s Iman preobratila se na islam. Njezina obitelj iz Hondurasa nije previše religiozna i podržali su je u tome.

“Majka mi je rekla kako se s Bogom ne treba igrati i neka budem oprezna”, kaže Dulce.

Otac često s njom odlazi u džamiju i prihvaća je takvom kakva je. U njezinom slučaju su prijatelji bili ti kojima se nije sviđalo to što je lezbijka i što će se vjenčati s Iman.

“Prijatelji mi nisu ništa izravno rekli ali sam osjetila kako im nije ugodno i kako nisu sretni u mom društvu. Jedan od njih je objavio nešto vezano uz gejeve na Facebooku zbog čega sam se uzrujala”, kaže.

Dulceina obitelj prihvatila je Meenoa kao vlastitog unuka. “Majka želi da imam još djece. Imamo prijatelja u New Yorku koji bi nam mogao biti donator, još razmišljamo o tome”, kaže Dulce.

Iman želi da i Dulce ima vlastito dijete: “Želim joj to iskustvo majčinstva, ne želim da kasnije u životu zbog nečega požali”.

Bračna jednakost ne znači promjenu dok muslimanske obitelji ne prihvate gej djecu

Daiyee Abdullah je prvi američki imam koji je javno obznanio da je gej i jedan od rijetkih kojeg je obitelj u potpunosti podržala nakon što se autao. Obavlja vjenčanja za gej muslimane u SAD-u, a vodio je i Nikkah, muslimanski obred izmjene zavjeta, za Iman i Dulce.

Vjeruje kako su za gej muslimane veći problem njihove obitelji nego li društvo, pa su zbog obiteljskog pritiska brojni prisiljeni voditi dvostruki život i ne otkrivaju svoje pravo lice obiteljima. Nada se kako će se situacija s vremenom promijeniti na bolje.

Jedan gej musliman koji je želio ostati anoniman je ispričao:

“Neki dan sam s obitelji pričao o muslimanskim gej parovima, ne znaju da sam i ja gej. Želio sam vidjeti kako razmišljaju. Bili su toliko bijesni i nisam uspio skupiti dovoljno hrabrosti kako bi im rekao, vjerujem da bi me se odrekli ako ikada doznaju da sam gej. Presuda Vrhovnog suda ne predstavlja nikakvu promjenu sve dok muslimanske obitelji ne prihvate svoju gej djecu”.

“Ponosne smo na sebe, svladale smo sve poteškoće. Iako smo dosta toga izgubile pronašle smo novu ljubav i nove odnose. Ne želimo se skrivati i želimo podijeliti našu priču kako više nitko ne bi morao patiti poput nas”, kaže Iman.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!