Kako smo voljele ‘The L Word’, seriju koja je zauvijek dokinula nevidljivost lezbijki na malim ekranima

21. 01. 2017

Izvor: Crol.hr

18. januara 2004. emitirana je pilot-epizoda Showtimeove serije The L Word. Lezbijke s ovih prostora na razne su se načine dovijale kako doći do novih epizoda, organizirala su se grupna gledanja, “pržili” su se CD-ovi za one sa sporijim internetskim vezama. Na kavama i u telefonskim razgovorima komentirala se “ona glupa Jenny”, sa strepnjom pratio tijek Tinine trudnoće i nevjera njezine partnerice Bette te sudbine ostalih junakinja.

Bila je to prva, i tad jedina serija s mnogo eksplicitnog lezbijskog seksa (premda ni blizu toliko kao u njezinoj prethodnici, američkoj inačici britanske serije Queer as Folk) i više-manje svim problemima s kojima su se lezbijke suočavale – coming out, roditeljstvo, veze, seksualni identiteti, starenje, razlike u godinama, pa i transrodnost – za ono vrijeme relativno slabo obrađivanu temu u popularnim televizijskim serijama.

Seriji su se, među ostalim, zamjerali nerealistično glamurozni likovi, što je ovdje nerijetko bila tema razgovora, pa i (forumskih) prepirki jer hrvatske se lezbijke, razumljivo, nisu mogle u potpunosti poistovjetiti s onima iz Zapadnog Hollywooda (Bette i Tina, primjerice, živjele su u kući s bazenom), često se pitavši “a što to one uopće rade u životu”?

Ali ipak su je voljele i pratile jer The L Word je donio svojevrsno olakšanje, pa i revoluciju – jer više nije bila riječ o tomu da imamo tu i tamo pokoji sporedan lezbijski lik, nevažan za radnju, onaj koji se pojavljuje u svakoj trećoj epizodi s velikom šansom da skonča tragično ili se “preobrati” na “pravi” (heteroseksualan) put. Imale smo junakinje koje ne samo da su bile lezbijke, već su svoj identitet živjele otvoreno i punim plućima (barem većina njih).

A kako je to bila jedina takva serija, nije bilo mnogo mjesta za izbirljivost.

Drugim riječima, lezbijke s nekoliko kontinenata, jer The L Word se prikazivao diljem svijeta (u regiji smo ga u ono vrijeme mogle pratiti samo na slovenskom Kanalu A), napokon su na malim ekranima prepoznale probleme i priče s kojima su se i same susretale, u seriji koja je govorila njihovim jezikom, a imala je i niz happy endova.

U međuvremenu se svijet uvelike promijenio. U svim državama SAD-a ozakonjena je bračna jednakost, a čak je i Hrvatska dobila Zakon o životnom partnerstvu. LGBT likovi su postali posve uobičajeni u nizu mainstream serija i filmova. The L Word je doživio šest sezona (zadnja epizoda emitirana je 8. marta 2009.), a film, koji je bio u najavi, nikad nije snimljen.

Bez obzira na to, vrijedi se, s tračkom nostalgije, prisjetiti serije koja je unatoč svim manama, nesumnjivo, mnogim lezbijkama pomogla napraviti makar jedan mali korak naprijed u samoprihvaćanju.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!