Kako žive deca u gej brakovima: Voljeni, uspešni, ponosni

19. 06. 2013

Nedavno objavljeni rezultati Australijske studije “Zdravlje dece u istopolnim brakovima”, najveće do sada sprovedene studije o gej roditeljima u svetu, a kojom je bilo obuhvaćeno 500 dece širom Australije, vode do iznenađujućeg zaključka: deca iz ovakvih porodica ne samo da lepo napreduju, već su u proseku i zdravija i bolje se slažu sa svojim roditeljima od dece iz klasičnih porodica.

U trenutku dok se u mnogim od američkih saveznih država vodi debata o ravnopravnosti gej brakova i dok Vrhovi sud SAD priprema nove zakonske predloge, mnoga od dece odrasle u ovakvim brakovima i porodicama angažuju se u ovoj javnoj raspravi i u borbi za prava LGBT populacije.

Ovo su neka od njih, i njihove priče:

Ej Džej kosta sa svoje dve mameEj Džej Kosta: Volimo se i borimo kao svi ostali

Ej Džej Kosta, koji pohađa Luteranski univerzitet u Teksasu, sa svoje dve mame, Terezom Kosta i Džeri En Kaningam.
“Izuzetno sam ponosan na svoju porodicu, jer smo mi jedna od mnogih verzija današnje američke porodice: hrišćanskih uverenja, LGBT, drugi, rasno mešoviti brak, iz Hjustona u Teksasu. Voleo bih da nakon 19 godina mogu da iznenadim svoju zemlju nekim tajnama koje možemo da ispričamo. Ali mi se volimo, borimo i snalazimo baš kao i svi ostali, i drago mi je što je tako.

Alija Šejn sa mamamaAlija Šejn: Mame su me naučile da stojim iza svojih uverenja

Alija Šejn je odrasla u Bruklinu, Njujork, sa svoje dve majke, Meri Džo Kenedi i Džo-En Šejn, koje 31 godinu žive zajedno.
“Roditelji su mi obezbedili bezuslovnu ljubav i podršku, a koje su neophodne da se razvijem u odraslu osobu. Naučile su me i hrabrosti da stojim iza svojih uverenja i spremnosti da pomažem onima prema kojima život nije bio tako blagonaklon.

.

.

S leva na desno: Robi, tata Kris, tata Rič, i RoziPorodica Koldvel-Levelin: Blizance usvojili u Peruu

Robi i Rozi su blizanci, rođeni u Limi (Peru), koje su Kris i Rič u svojili. Trenutno svi žive u Los Anđelesu, u Kaliforniji, gde Robi i Rozi pohađaju Vitler koledž. Robi studira filmsku režiju, a Rozi sociologiju.

.

.

.

Danijela Silber sa jednim od tata i bratom, a na plakatu piše: "Da li znate šta je tako gej? Moja porodica"

Danijela Silber: Imam dve mame, dvoje tata, i naša snaga je u našoj različitosti

“Godine 1982. dve su mame, lezbejke i Jevrejke, i dvojica tata biseksualaca (jedan Amerikanac francuskog porekla i jedan američki crnac) odlučili da zajedno dobiju dete. Devet meseci kasnije, rodila sam se ja, sa mojim jeverjsko – francuskim velikim nosem. Pet godina kasnije, podarili su mi i malog brata, koji mi je danas jedan od najbližih osoba, i omiljeni partner u aktivističkom radu. Mada odrastanje u homofobičnom i heteroseksističkom svetu nije lako, moja porodica me je naučila da naša različitost može biti naša snaga i da ćemo poštovanje prema sebi samima najbolje pokazati ako poštujemo sve vrste ljudi – i sve vrste porodica”.

.

 

Ela sa starijom sestrom i tatama Dženom i markomEla Robinson: Bilo mi je prelepo dok sam odrastala

“Ovo je jedna od mojih omiljenih porodičnih gotografija, jer se na njoj vidi ljubav koju osećamo jedni prema drugima, i koliko mi je bilo lepo dok sam odrastala u šumama Nju Hempšira. Moje tate Džen i Mark, moja starija sestra Džejmi i ja umeli smo divno da se provedemo, tada, u osamdesetim, kao i sada.

.

.

Malina Simard-Halm: Mi smo zaista različiti ali ne zbog pola naših roditelja, već iskustvo koje smo proživeli

“Zajedno smo vrlo specifična porodica, ali ono zbog čega smo zaista različiti nije pol naših roditelja – već iskustvo koje smo proživeli. Čak i u senci diskriminacije i nepovoljnih zakonskih akcija, naš ponos, ljubav, i uzajamna privrženost uvek su istrajavali”.

.

.

.

Pol Peri (kao beba) na slici sa svojim očevima: Kanom Longom i Polom Perijem, njegovim imenjakomPol Peri: Ponosan sam jer smo prkosili

“Na slici sam ja sam mojom dvojicom tata. Tata koji me drži je Kan Long, a tata pored mene Pol Peri, moj imenjak. Odrastao sam u Noristaunu, Pasadena, i izuzetno sam ponosan na svoju porodicu, jer smo uvek prkosili najgorim aspektim tradicije, istovremeno se držeći nekih postojanih, tradicionalnih porodičnih vrednsoti. I jedno i drugo nam je pomoglo da uspemo.“

Pol je danas predsedavajući borda direktora organizacije COLAGE.

.

.

Sara sa svojim očevima na dodeli diplomaSara Gogen: Usvojili su je kao bebu

Sara Gogen je odrasla u Kaliforniji, sa dva oca koji su je usvojili kao bebu. Njih dvojica su zajedno više od 40 godina, a venčali su se 2008. Sara je s najboljim ocenama diplomirala Komunikacije i magistrirala Organizaciju rada u San Francisku, a sada radi u administraciji odeljenja za kardiovaskularnu hirurgiju bolnice Bej Erija.

.

.

S leva na desno: Marsija, Laura, Šeron i Triša ŠatukŠeron Šatuk: Marsija i Triša (koja je promenila pol) su oslonac porodice

“Marsija i Triša, koja je promenila pol, predstavljaju oslonac i štite naše porodice. Sebe smatramo “dosadno normalnim”, mada o svojom porodici snimam dokumentarni film.

.

.

.

Zak sa mamama i sestrom

Zak Vals: Ostavio studije da bi branio LGBT porodice

Zak Vals sa svojom mlađom sestrom Zebi i majkam Teri Vals i Džeki Reger. Zak je ostavio studije pejzažnog inžinjeringa u Ajovi da miruju, kako bi mogao da piše, govori i radi u prilog pune ravnopravnosti LGBT porodica.

Nedavno je napisao i knjigu “Moje dve mame”.

.

.

Tekst preuzet sa portala Blic Online

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

LGBTI.BA – BH LGBTI info portal

LGBTI.ba je prvi news portal namijenjen prvenstveno LGBTI zajednici u Bosni i Hercegovini i njenom informisanju o događajima, aktivnostima i problemima vezanim za LGBTI prava i kulturu.

Urednica
Nejra Agić

Psihološko savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Pravno savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Kontakt
e-mail: [email protected]
telefon: +387 33 551 000

Kontaktirajte nas!