Rodospektrija

19. 06. 2013

scan0031Svi nekako teže ka nekom lepršavom šarenilu, milijarda boja svakako sibolizira nešto dražesno, pozitivnu energiju, sreću i ko zna sta već sve pozitivno, a opet tako jednostavno. Složit ćemo se da šarena planeta dolazi iz jednostavnih boja – žute, plave i crvene, koje su ili tople ili hladne. Kad ih mješamo stvaramo svoj svijet i upotpunjujemo sami sebe i zapravo nas to sve čini sretnijima.

Opet, biološki imamo spol koji je urođen i koji je nešto sveto u društvu, nešto što nas svakako klasifikuje. U suštini smo ili muško ili žensko kao i boje ili tople ili hladne, svi se klasifikujemo, ali se opet razlikujemo po karakteru, a boje po bojama, zar ne?

Hladnoj boji, naprimjer plavoj, ako dodamo crvenu postaje ljubičasta – promijenila je izgled, ali je opet ostala hladna, baš kako smo je klasifikovali. Muškarac, naprimjer Nedim, ako obuče suknju promjenio je izgled ali je on i dalje Nedim. Razlika između ljubičaste boje i Nedima je ta da boju prihvatamo, a Nedima ne.

Tako to nekako biva, mješamo boje dok ne dobijemo onu koja nam najviše paše, a Nedim radi to isto samo na drugačiji način. I on se kao i svi mi trudi da ugodi sebi tražeći boju koja mu najviše odgovara.

Zasigurno, negdje u nama svi_e mi imamo neke svoje boje koje pronalazimo, ali kao i još mnogo stvari potiskujemo. Nedim je tu anomaliju prebrodio. Zašto potiskivati nešto što nas čini sretnom, lepršavom, pozitivnijom osobom.

Ali opet kao društvo svi_e smo osjetljivi_e na spolne karakteristike, skoro svi_e. Svi_e nekako pronalazimo svoj ponos u tome i svako_a na svoj način, ali to nažalost ne prihvatamo kao boje. Boje koje nam se ne sviđaju pomješamo ili zanemarimo. To je stvar ukusa. Zašto osuđivati Nedima jer je to stvar njegovog ukusa. O ukusima ne treba raspravljati to stalno činimo, a svi_e se držimo iste parole.

Hajde da nekad zaista bude tako – da se o ukusima zaista ne raspravlja. Pustimo svaku osobu da slaže svoj spektar boja kako joj volja da bi sve bile sretne i pozitivne.

Ako želimo imati šarenu planetu, bitno je staviti je u prvi plan.

Piše Ivan Bajdak

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!