Kalifornija zabranila odbranu na osnovu “gej panike”

06. 10. 2014

ilustracija12Kalifornija je postala prva američka savezna država koja je zabranila upotrebu odbrane na osnovu “gej panike” u slučajevima napada i ubistava. Guverner Jerry Brown potpisao je novi zakon kojim se ovaj prethodni stavlja van upotrebe, što je pozdravljeno kao primjer i za druge američke zemlje.

Odbrana na osnovu “gej panike” korištena je kako bi se insinuiralo da se neko toliko preplaši LGBT osoba da zapravo postaje ubilački nastrojen. U posljednje vrijeme se ova vrsta odbrane koristila prvenstveno protiv trans* individua, koje se često suočavaju sa nesrazmjerno visokim nivoom nasilja.

Izraz “homoseksualna panika” uveden je 1920. godine od strane psihijatra Edwarda Kempfa. Iako je originalno baziran na ideji da homoseksualni muškarci osjećaju paniku kada se uzbude, razvučen je do te mjere da je postao odbrana za one koji počinjavaju zločine napada ili ubistva LGBT individua.

U svom radu iz 1992. godine, Dekonstrukcija odbrane na osnovu homoseksualne panike, Gary Comstock napisao je da se premisa odbrane primjenjuje mahom na muškarce. “Ako je odbrana na osnovu homoseksualne panike bazirana na poremećaju koji uzrokuje ubilačko ponašanje kod onih koje pogađa, zašto ženski pacijenti nisu počinjavali ubistva? (…) Da bi se koristio kao uvjerljiv povod ubistva, poremećaj bi trebao biti dokumentiran s dokazima da su i muški i ženski pacijenti počinili ubistva.”

U radu Cynthie Lee The Gay Panic Defense, ona je također opisala inherentni seksizam koji je ugrađen u ideju da bi jednostavno “nabacivanje” ili flert doveli razumnu osobu do nasilnih ispada. “Žene se uči da vjeruju da se muškarac koji agresivno ispoljava svoju seksualnu privlačnost ponaša normalno. Žena koja je meta muške pažnje treba biti time polaskana. Čak i ako je žena jednako uvrijeđena nenasilnim heteroseksualnim flertom kao što bi heteroseksualni muškarac mogao biti uvrijeđen nenasilnim homoseksualnim flertom, teško da će žena ubijediti prosječnog porotnika da je nasilni ispad opravdan jer od žena se ne očekuje da budu nasilne. David Wertheimer, bivši izvršni direktor New York City Gay and Lesbian Anti-Violence Projecta, ističe: ‘Kada bi svaka heteroseksualna žena kojoj se nabacuju muškarci imala pravo da ubije te muškarce, ulice ovog grada bi bile pretrpane tijelima heteroseksualnih muškaraca.'”

Iako ova odbrana ne spada pod oficijelni zakonski izraz, korištena je za opravdavanje ubistava u prošlosti. Možda se najpoznatija upotreba odbrane na osnovu “gej panike” desila u slučaju ubistva Matthewa Sheparda 1998. godine. Njegove ubice su rekle da je Shepard, koji je opljačkan, pretučen, svezan za ogradu i ostavljen da umre, kod njih izazvao psihotično ludilo kad je pokušao da im se nabacuje. Izjava je poslije povučena.

Iako ubice Matthewa Sheparda služe dvije doživotne zatvorske kazne, ovo je samo jedan primjer u kojem je ova vrsta odbrane korištena u ubistvima koja su dobila mnogo medijske pažnje.

U slučaju iz 2010. godine, James McGee se pozivao na “gej paniku” u vezi pokušaja pljačke, paljevine i ubistva Richarda Barretta. McGee je tvdrio da ga je obuzeo bijes kad je Barrett skinuo hlače i zatražio seks. Osuđen je za ubistvo, ali je mnogo više kazne dobio za paljevinu nego za oduzimanje života (25 godina za paljevinu, 20 za ubistvo).

Odbrana na osnovu “gej panike” se pojavljuje u jednoj trećini saveznih američkih država. Međutim, eksplicitna zabrana ove vrste odbrane je dobar korak ka uspostavljanju onoga što “ludilo” znači i primjera kako zastarjele društvene ideje mogu evoluirati u razumljivije zakone za građane i građanke. Za nadati se da će i druge savezne države pratiti primjer Kalifornije.

Izvor: Care2.com

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!