Kanadski klizač Eric Radford je prvi autovani gej muškarac koji je osvojio olimpijsko zlato

14. 02. 2018

Izvor: GayEcho
Foto: sportsnet.ca

Kanađanin Eric Radford osvojio je zlato na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu u umjetničkom klizanju zajedno sa svojom partnericom Meagan Duhamel.

 

 

Za njega je to bio važan trenutak ne samo zato što je osvojio zlato, već i zbog toga što je postao prvi olimpijski šampion koji se javno deklarisao kao gej i izjavio je da se time ponosi.

Ovaj takmičarski par izveo je performans uz pjesmu “Hometown Glory” britanske pjevačice Adele.

Također, još jedan autovani gej klizač, Amerikanac Adam Rippon, osvojio je medalju na ovogodišnjim zimskim olimpijskim igrama, ali bronzanu. Nakon pobjede, Radford je na Twitteru napisao kako ne može da vjeruje šta je postigao i kako misli da će “eksplodirati od ponosa”. Ubrzo nakon toga objavio je sliku sa Ripponom, na kojoj su obojica nasmijani.

Čestitke im je uputio kanadski olimpijac i pobornik LGBT prava Mark Tewksbury koji je osvojio zlato 1992. godine u plivanju.

“Konačno, 2018. godine gej muškarci se nalaze na vrhu podijuma. Nema više izolacije za gej sportiste”, rekao je Tewksbury.

Prije Radforda i Rippona, britanski klizač John Curry osvojio je zlato u umjetničkom klizanju 1976. godine na Zimskim olimpijskim igrama u Innsbrucku, međutim, on se nikada nije izjasnio kao gej, iako su ga njemačke novine autovale nedugo nakon toga.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!