Kratka historija homoseksualnosti na crtanom filmu: Animirani gejevi postoje

08. 06. 2017

Izvor: XXZ
Foto: Kickstarter

Trailer za In a Heartbeat, u koji se svaki dobronamjerni stanovnik interneta odmah zaljubio, obećava nam da je to možda prvi crtni film u kojem je glavni junak gej. Dječak, glavni akter ovog kratkog filma, bori se sa sopstvenim srcem koje mu iskače iz grudi da bi pojurilo za dječakom njihovih snova.

Dakle, animirani gejevi postoje. Nikada nije bilo neobično vidjeti karikature, šablone ili stereotipe o onom “drugom”, bazirane na popularnim predstavama o onome što je različito. Ti stereotipi se, zahvaljujući političkom razvoju, polako gube ili modifikuju kako bi se prilagodili savremenom čovjeku, ali se neki gafovi, slučajno ili namjerno, i danas dešavaju.

U modernom animiranom filmu stereotipni portreti nisu uvek proizvod loše namjere, tako da bi tokom analiziranja trebalo voditi računa da se ne promaši poenta. Svaki način reprezentacije bilo kog identiteta povećava vidljivost pojedinca, te čitave grupe, a svjedoci smo da se homoseksualni sadržaji na filmu sve manje smatraju za nešto provokativno ili neprihvatljivo.

Tako je i na crtanom filmu: od Duška Dugouška i njegovih drag izvedbi iz četrdesetih godina prošlog vijeka, do filma Adventure Time u kojem nema odrednica za muški ili ženski rod, način predstavljanja kvir junaka očigledno evoluira. A svaka evolucija ima one bitne tačke koje su bile znak da se nešto mijenja, pa su se tako zastave duginih boja vijorile u crtanom filmu mnogo ranije nego što smo mogli da ih prepoznamo.

Duško Dugouško, 1940-1965.

Duško Dugouško je svakako prva animirana drag kraljica, a koristio je svaku priliku da prekrši rodna pravila, kao onda kada je na sebe navukao svileni donji veš (The Wabbit Who Came To Supper, 1942), ili kada se obukao u gejšu (Bugs Bunny Nips The Nips, 1944), i onomad kad je bio u plavom brushalteru i baletskim cipelama (A Corny Concerto, 1943). Zlonamjernici bi mogli da kažu da je to bila samo maska, da bi lakše utekao krvoločnom Elmeru, ali je odjeću birao sa ukusom i očiglednim zadovoljstvom, pa nam ne preostaje ništa drugo nego da zaključimo da je izbor kostima bio više od bjekstva.

Bambi, 1942.

Bambi i Cvjećko u jednoj sceni dijele trenutak za koji se čini da je više od prijateljskog, a koji uključuje raskošne trepavice, puno cvijeća i antologijsku rečenicu: “Može da me zove cvijetom ako želi. Meni ne smeta”. Kasnije će se Cvjećko vratiti heteronormativnim zahtjevima, pa ova epizoda može da se tumači kao ono što u stvarnom svetu nazivaju eksperimentisanjem.

Yogi Bear Show, 1959-1991.

Snagglepuss je gej, i to je potpuno jasno. Taj ružičasti planinski lav prvi se odrekao muževnosti, i tako utabao put za kvir junake koji će tek doći.

Scooby-Doo, Where Are You, 1969. do danas

Velma, naučnica koja radi za NASA-u, je, uprkos povremenim pokušajima da se za nju fabrikuje neka heteroseksualna romansa, ostala pri tome da u tim vodama za nju nema hemije.

He-Man, 1983-1985.

Kome nije palo na pamet da razlika između princa Adama i njegovog alter ega pripovijeda upravo o tome koliko je teško živjeti u ormaru?

Sailor Moon, 1992-1997.

Sailor Neptune i Sailor Uranus su lezbejski par, a u prvoj engleskoj verziji ove animirane serije predstavljene su kao rođake. Amerikanci su otišli još dalje, pa su isjekli cijelu jednu sezonu, budući da drugačije nisu mogli da izbjegnu priču o promeni spola, koja je dio cjelokupne tranzicije jednog od junaka.

South Park, 1997. do danas

South Park od početka istovremeno slavi i podsmjehuje se likovima koji su zamišljeni kao predstavnici bilo koje grupe. Tako nas ne iznenađuju kvir junaci kao što su Big Gay All, ili Mr/Mrs Robinson, te najjači od svih stereotipa: Mr. Slave.

The Powerpuff Girls, 1998-2005.

Odavno su tvorci animirane serije The Powerpuff Girls stvorili junaka koji je toliko strašan, da se njegovo ime ne izgovara, a jedini siguran način da se oslovi taj vladar tame je zamjenicom: Him (On). Uvek se pojavljuje našminkan i na visokim potpeticama, pa se jedno vreme raspravljalo da li se tu može govoriti o transfobiji, ili se, pak, radi o kemp estetici koja nema drugu namjeru nego da zabavi gledaoca.

Sunđer Bob, 1999. do danas

U Ukrajini su 2012. godine zabranili prikazivanje Sunđer Boba zbog očigledne “promocije homoseksualnosti”. Kao dokaz im je poslužilo to što se Sunđer Bob i njegov najbolji prijatelj Patrik stalno drže za ruke, a taj prijatelj je ni manje ni više nego ružičasta morska zvijezda.

The Simpsons, 1989. do danas

Dok je Smithers o svojoj zabranjenoj ljubavi prema Mr. Burnsu nerado govorio, jedna od sestara Bouvier, Patty, hrabro je razvila zastavu duginih boja. “Ja sam gej. Nisi razočarana?” pitala je u jednoj epizodi svoju sestru Marge. “Ne, nee… samo iznenađena,” odgovara joj ova. “Evo još jednog iznenađenja,” dodaje Homer, “Ja volim pivo! Daa, veliko iznenađenje”.

Da li je autovanje junaka koji su decenije proveli u ormaru posljednji udarac konzervativnom društvu ili samo marketinški trik? Vidjet ćemo. Činjenica je da su mnogi kvir junaci ostali zarobljeni u mračnim arhivama, te da bismo razumjeli današnje filmove i put koji su ti junaci prevalili zajedno sa svojim autorima morat ćemo da ih pronađemo i da pokušamo da prepoznamo signale kojima nam poručuju: i mi smo dio vas.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!