Kvir arhiv – historija na izvol'te

09. 12. 2017

Piše: Azem Kurtić
Foto: Azem Kurtić i Udruženje Okvir

Kvir arhiv, inicijativa koja istražuje, dokumentira i čini vidljivim lične priče, historiju i djela LGBT*IQA osoba u Bosni i Hercegovini, predstavljen je 5. decembra u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Arhiv je multimedijalna platforma koja sadrži lične priče ljudi, dokumentarce, digitalne priče te vremensku liniju na kojoj se mogu pronaći događaji važni za LGBT*IQA historiju na ovom području.

“Smatramo da je je značajno da se i taj dio historije zabilježi jer nigdje ne postoji i konstantno se briše i negira. Ideja iza pokretanja Kvir arhiva bila je upravo bilježenje historije koja se nekako stalno zaboravlja”, rekao je Azur, jedan od osnivača Kvir arhiva iz organizacije Okvir.

Na promociji Kvir arhiva prikazan je i dokumentarni film Crveni vez koji dokumentira svjedočanstva LGBT*IQA osoba i aktivista/kinja koje/i su djelovale/i od 1990-ih do danas kroz direktan rad sa žrtvama rata, LGBT osobama, sudjelovanjem u ženskom mirovnom pokretu, sudjelovanjem u antimilitarističkim pokretima, radom sa izbjeglicama, radom sa dezerterima ili kroz druge vidove feminističkog djelovanja.

Historija je naša

“Ovaj arhiv priča historiju glasom ljudi koji su tu historiju napravili. Važno je da shvatimo da ova historija postoji, a ovim arhivom imamo mogućnost da je i dokažemo”, kaže Valentina Pellizzer, aktivistkinja i feministkinja koja je i sama učestvovala u nekim od događaja koji su prikazani u filmu. Valentina je, osim što je i sama dio ove historije, pomagala ekipi udruženja Okvir pri obradi podataka i podizanju arhiva.

Možda najveća prednost ovog arhiva jeste to što je historija koja bi ostala izgubljena u privatnim fotografijamam, video snimcima i dokumentima, sada javno i svima dostupna.

Svoj doprinos izgradnji arhiva do sada je dalo preko 50 osoba ustupanjem privatnih dokumenata za arhiv ili kroz direktni angažman na podizanju arhiva.

“U prvom periodu rada na arhivu smo imali finansijsku podršku za početno sakupljanje materijala i lansiranje web stranice, međutim, obzirom na količinu materijala, obim posla i bitnost arhiva, sada na arhivu radimo volonterski”, kažu iz Okvira, te ovim putem pozivaju sve LGBT*IQA osobe da svojim iskustvom, pričom, resursima i vještinama učestvuju u zajedničkom dokumentiranju i izgradnji Kvir arhiva.

Ukoliko mislite da na bilo koji način možete pomoći Kvir arhiv, možete ih kontaktirati putem e-maila [email protected].

Više informacija o Kvir arhivu dostupno je na web siteu www.kvirarhiv.org.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!