Latinska Amerika najopasnija regija za LGBT aktiviste

09. 01. 2016

stop_killingIzvor: Crol.hr
Foto: Front Line Defenders

Latinska Amerika najopasnija je regija za borce za ljudska prava koji u velikom broju stradavaju boreći se za prava LGBT osoba, zemljoposjednika, zaštitu okoliša i domorodačko stanovništvo, pokazuje godišnje izvješće međunarodne organizacije Front Line Defenders.

U prvih 11 mjeseci 2015, najmanje 156 aktivista za ljudska prava ubijeno je ili umrlo u zatvorima u 25 zemalja diljem svijeta, što je za 15 posto više nego prethodne godine. Njih više od polovice život je izgubilo u Latinskoj Americi, a samo u Kolumbiji ubijeno ih je 54, podaci su godišnjeg izvješća međunarodne organizacije Front Line Defenders pod nazivom “Zaustavite ubijanje”.

Aktivisti koji se bore za prava LGBT osoba čine 15 posto od ukupno 87 ubijenih aktivista u Latinskoj Americi, ponajviše u Hondurasu, i druga su najveća meta napada, nakon aktivista koji se bore za prava zemljoposjednika i zaštitu okoliša.

“Borci za ljudska prava suočeni su sa sve ristriktivnijim i surovijim okruženjem u svim regijama diljem svijeta. Suočeni su sa sve češćim ekstremnim nasiljem u sve više zemalja, a istovremeno su iskonstruirani progoni i nepravedna suđenja postali nešto uobičajeno u brojnim dijelovima svijeta. Protivnici aktivista za ljudska prava povećali su napore kako bi ih ušutkali”, naglasila je Mary Lawlor, izvršna direktorica Front Line Defendersa.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

LGBTI.BA – BH LGBTI info portal

LGBTI.ba je prvi news portal namijenjen prvenstveno LGBTI zajednici u Bosni i Hercegovini i njenom informisanju o događajima, aktivnostima i problemima vezanim za LGBTI prava i kulturu.

Urednica
Nejra Agić

Psihološko savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Pravno savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Kontakt
e-mail: [email protected]
telefon: +387 33 551 000

Kontaktirajte nas!