LGBT ativistkinja privedena tokom pridea u Sankt-Peterburgu zadržana u pritvoru

14. 08. 2017

Izvor i foto: lgbtnet.org
Prevela: Dženana Šaldić

LGBT aktivistkinja Anna Grabetskaya privedena je 12. augusta tokom povorke ponosa u Sankt-Peterburgu. Grabetskaya će biti zadržana u pritvoru do danas, 14. augusta, kada će njen slučaj biti izložen na sudu. Maria Kozlovskaya, Grabetskayina žena, izjavila je kako je policija nezvanično navela da je Ani određen pritvor u trajanju od deset dana.

Tokom povorke ponosa, Anna Grabetskaya je održala samostalnu tačku. Stajala je sa duginom zastavom i transparentom na kojem je bilo napisano “Volim svoju ženu”. Kada je završila, udaljila se par koraka i policijski službenici su je odmah priveli.

Službeni protokol navodi da je Grabetskaya ignorisala sva upozorenja koja je izdala policija i da je “imala deset minuta da prestane sa svojim nezakonitim postupcima”. Video sa hapšenja prikazuje da je Grabetskaya napravila samo nekoliko koraka i da nije pružala otpor tokom hapšenja.

Trenutno je u pritvoru na temelju člana 19.3 Administrativnog zakona Ruske Federacije (neposlušnost prema policijskoj snazi) i člana 20.2 (kršenje postupka za provođenje javnog događaja).

Jučer se Grabetskaya razboljela u policijskoj stanici. Tri policijska službenika su je odvela u bolnicu, ali ljekari su ustanovili da nema razloga da je zadrže, pa su je vratili nazad u stanicu.

Sada se Anna Grabetskaya nalazi u pritvoru u policijskoj stanici. Policijski službenici su joj oduzeli sve lične stvari, uključujući i mobilni telefon. Nema zvaničnih informacija vezanih za Grabetskayino sudsko saslušanje, kao ni o njenoj budućnosti.

Više od dvije godine, Anna Grabetskaya je bila volonterka hitne službe ruske LGBT mreže i pomagala je onima kojima je pomoć bila potrebna.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!