LGBT zastave na protestu “1 od 5 miliona” u Beogradu, uprkos protivljenju organizatora

23. 12. 2018

Izvor: VICE
Foto: Twitter / @sodjinjon

Nakon što je na prošlonedeljnom protestu protiv nasilja došlo do napada na Prajd info centar, LGBT+ aktivisti su na posljednji, održan jučer, izašli sa zastavama svoje zajednice. Međutim, kako je potvrđeno za VICE, ni ovog puta nije moglo da prođe bez manjih problema.

Naime, oganizatori i redari protesta “Jedan od 5 miliona”, zatražili su od građana okupljenih ispod ovih zastava da ih sklone uz obrazloženje da je dogovor da na protestu ne bude nikakvih zastava.

Filip Vulović, jedan od ljudi koji su nosili zastave, rekao je za VICE da je u samom startu postojao problem sa redarima, ali da su reakcije građana bile super.

On je, govoreći o iskustvu na današnjem protestu, rekao da im redari u početku nisu dozvolili da nose zastave.

– Nakon kratke rasprave dozvolili su nam da idemo sa zastavama, ali su nas zadržali da ne budemo u blizini Boška Obradovića i kamiona. Nakon toga nije se dogodio nijedan incident. Građani su nam prilazili, čestitali, mahali. Nije bilo dobacivanja. Ni jedne jedine ružne reči, osim problema sa redarima. Pre pet godina ovo ne bi bilo moguće – rekao je Filip.

Jedna od organizatorki, Jelena Anasonović, za VICE je potvrdila da su zatražili da se zastave sklone.

– Mi poštujemo različitosti, i podržavamo zajednicu. Ali dogovor je da se na protestu ne ističu obilježja političkih organizacija, udruženja građana ili grupacija. Zbog toga smo ih zamolili da sklone zastave. Dodijeljeni su im redari i oni su sad negdje u masi – rekla je Anasonović za VICE.

Međutim, na protestu se vijorila ruska zastava, a Lokalni front iz Kraljeva bio je jasno potpisan na jednom od transparenata.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!