Gej muškarac u Singapuru dobio pravo da usvoji dijete

22. 12. 2018

Izvor: BBC News na srpskom
Foto: Getty Images

Gej muškarac u Singapuru dobio je sudski postupak koji će mu omogućiti da usvoji svoje surogat dijete. On i njegov dugogodišnji partner dobili su dijete uz pomoć surogat majke u SAD-u za 200.000 dolara, pošto je surogat majčinstvo ilegalno u Singapuru.

Muškarac je pokušao legalno da usvoji dijete, ali je prošle godine odbijen, čime je ostao bez legalnih roditeljskih prava.

Istospolni brakovi / zajednice nisu priznati u Singapuru, a homoseksualnost je kriminalizirana.

Četvorogodišnje dijete se prema zakonu smatra vanbračnim, jer surogat majka i biološki otac nisu u braku.

Majka – koja je odustala od svih prava po ugovoru o surogat-roditeljstvu – također je strankinja, zbog čega dijete nije automatski dobilo državljanstvo Singapura. Davalac sperme nikad nije identifikovan.

Otac je ostao bez roditeljskih prava, mada mu je bilo dozvoljeno da odlučuje o imenu djeteta.

Ovaj 46-godišnjak, koji je u vezi sa muškarcem iz Singapura oko 13 godina, imat će roditeljska prava tek kada usvoji dijete.

U skladu sa zakonom u toj zemlji, djecu mogu da usvoje samci ili vjenčani parovi. Međutim, kako ovaj muškarac ne može legalno da oženi svog partnera, morao bi da podnese zahtjev za usvajanje kao pojedinac.

“U najboljem interesu deteta”

Prvi pokušaj čovjeka da usvoji svoje dijete je odbijen prošlog decembra, iako je sudija u to vrijeme rekao da odluka nije donijeta na osnovu toga kakva bi “porodica trebalo da bude”.

Umjesto toga, sudija je rekao da se radi o etici komercijalnog surogat-majčinstva.

Singapurski vrhovni sud je odlučio da bi muškarac – koji ne može da se identifikuje – mogao da usvoji svoje dijete. “Našu odluku ne treba uzimati kao potvrdu onoga što su podnosilac žalbe i njegov partner započeli”, rekao je glavni sudija Sundereš Menon.

On je rekao da je postojala “značajna težina” zbog zabrinutosti da bi ova odluka “kršila javnu politiku protiv formiranja istospolnih porodica”. Međutim, dodao je da je u ovom slučaju postojao “zakonski imperativ za promovisanje dobrobiti deteta… da se njegovo blagostanje smatra prvim i najvažnijim”.

Govoreći za BBC, advokat Ivan Čeong rekao je da je njegov klijent bio “presrećan što je na kraju dugog procesa dobio podršku za usvajanje djeteta”. “Na kraju, sve je ovo u najboljem interesu djeteta”, rekao je Čeong. “Primarni interes naših klijenata uvijek je bio da dijete bude legitimno prepoznato i da dobije status državljana.”

Pokret za LGBT prava napravio je značajan napredak širom nekih dijelova Azije, dok istospolni brakovi ostaju ilegalno – i vrlo sporno pitanje – u konzervativnom Singapuru. Gej muškarac u Singapuru dobio je sudski postupak koji će mu omogućiti da usvoji svoje surogat dete.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!