LGBTI osobe imaju iste obaveze, ali ne i prava u odnosu na heteroseksualne građane

25. 06. 2018

Izvor: Klix
Foto: EPA-EFE

Povodom nadolazećih općih izbora koji će u BiH biti održani u oktobru ove godine razgovarali smo s predstavnicima LGBTI populacije o njihovim idealnim, ali i realnim zahtjevima prema političkim partijama.

Da su opći izbori, kada stranački programi dolaze u prvi plan, izvanredna prilika da se stranke opredijele za poštivanje i zaštitu ljudskih prava LGBTI osoba, smatra i Amar, gej muškarac iz Sarajeva. Naglašava da pritom misli na sve stranke i podsjeća da članovi i članice Evropske pučke stranke (grupacije konzervativnih stranaka čije su pridružene članice i neke od najvećih stranaka desnog centra u Bosni i Hercegovini) djeluju u okviru LGBT intergrupe unutar Evropskog parlamenta.

“Konzervativne stranke širom Evrope već odavno znaju da su LGBTI prava ljudska prava i da bez obzira na neslaganja u pojedinačnim stavkama nedvojbeno stoje na strani sigurnosti, vidljivosti i jednakopravnosti za sve građane i građanke”, rekao je Amar.

Žele vidljivo mjesto u stranačkim programima

Osvrćući se na rad lijevo orijentiranih stranaka u našoj državi, kaže kako LGBTI populacija u BiH, uz nekoliko sporadičnih izuzetaka, nije vidjela pravi angažman dostojan ljevičarske ideologije.

“Opredijeljenost za promicanje i zaštitu prava LGBTI osoba nedvosmisleno uključuje pravo na sigurnost i slobodu izražavanja (konkretno, podrška organiziranju parade ponosa) te izjednačavanje prava istospolnih i heteroseksualnih parova. LGBTI osobe moraju imati svoje vidljivo mjesto u stranačkim programima i kampanjama. Vrijeme je da se glasovi LGBTI osoba prestanu podrazumijevati u očima lijevih stranaka i da se same stranke i kandidati počnu više angažirati na tom pitanju. Tješnja saradnja s LGBTI organizacijama, koja je trenutno ograničena samo na inicijative pojedinaca unutar nekoliko stranaka, je još jedan praktičan korak koji bi LGBTI osobama u BiH poručio da nisu zanemareni i zaboravljeni u izrazito značajnom izbornom procesu”, poručio je Amar.

Istog je mišljenja i Tarik, biseksualni muškarac iz Sarajeva, koji naglašava da je neophodno da političke stranke u BiH počnu percipirati da LGBTI osobe u BiH postoje i da su državljani i državljanke ove zemlje, radna snaga i poreski obveznici/ce čiji procent od blizu 10 posto ukupne populacije nije zanemariva brojka.

“Ako pak ostavimo po strani taj pragmatični pristup, mislim da je vrlo važno razumjeti da su LGBTI osobe naša braća i sestre, komšije i prijatelji, radne kolege i da su možda s razlogom nevidljivi, a taj razlog je u većini slučajeva strah od nasilja, diskriminacije ili neprihvatanja. Smatram da je osnovna odgovornost jedne političke stranke koja pretendira da učestvuje u političkom odlučivanju ta da omogući što veći stepen ravnopravnosti i sigurnosti za sve svoje građane i građanke i da beskompromisno doprinosi borbi protiv nasilja”, rekao je Tarik.

Njihova prava pravno nisu prepoznata

Podsjetio je da su LGBTI osobe i danas u bh. društvu suočene s nasiljem ili prijetnjom nasiljem ukoliko na bilo koji način istaknu taj svoj identitet.

“LGBTI osobe su građani i građanke ove zemlje suočeni s istim obavezama, ali ne i pravima u odnosu na svoje heteroseksualne sugrađane/ke, jer su u čitavom nizu svakodnevnih situacija pravno neprepoznate. Imajući u vidu ovu sumornu poziciju LGBTI osoba, osnovna očekivanja od političkih stranaka jesu da za početak budu svjesni da LGBTI osobe postoje i da su to ljudi koje svakodnevno viđamo, s kojima sarađujemo, koje možda i volimo i prema kojima treba da postoji osnovna odgovornost – da stvorimo društvo u kojem neće biti u strahu, diskriminirani, nevidljivi i neravnopravni, društvo u kojem će njihove zajednice biti pravno prepoznate, u kojem će imati pravo na porezna, nasljedna i imovinska prava kao i heteroseksualne osobe”, zaključio je Tarik.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!