LibertaMo: Vidljivost LGBT populacije u Mostaru sve je veća

26. 05. 2015

Obilježavanje IDAHOT-a u Mostaru (LibertaMo)Izvor: Bljesak.info
Foto: LibertaMo

LGBT zastavu na Starom mostu u Mostaru proteklog vikenda povodom Međunarodnog dana borbe protiv homo/bi/transfobije, postavila je udruga LibertaMo koja je ovim činom željela pokazati kako u gradu na Neretvi postoji LGBT identitet, koji ima potrebu za većom vidljivošću i poštivanjem ljudskih prava.

Za ovu akciju se čulo od Austrije i Njemačke pa sve do Grčke. Poruka zastave na Starom mostu, a ujedno i akcije, bila je ‘Ljubav spaja’, a predsjednica udruge Ines Pušić kaže za Bljesak.info kako su željeli poslati poruke mira, ljubavi i tolerancije.

”Zbog toga smo izabrali Stari most koji je prepoznatljivi simbol grada Mostara, a ujedno simbol i spoj različitih kultura i identiteta te njihovih prepleta i suživota. Stilizirani prikaz Starog mosta u duginim bojama prepoznatljivi je logo udruge LibertaMo”, rekla je u razgovoru za Bljesak.info predsjednica udruge, inače studentica politologije na Filozofskom fakultetu, koja je vrlo aktivna i na fakultetu, gdje se nalazi među najboljim studentima.

Pozitivne reakcije na zastavu

”Reakcije na našu akciju su bile većinom pozitivne, stizale su nam poruke podrške sa svih strana, i upiti tko je ta LibertaMo i kako stupiti u kontakt. Pročulo se za našu akciju od Austrije, Njemačke do Grčke. Negativnih komentara je bilo po portalima, no to smo i očekivali, čitali smo ih i uvidjeli kako većina komentatora nije uopće upućena u materiju, i nemaju nikakvo ili vrlo malo znanja o nekim banalnim pojmovima, pa smo se slatko nasmijali na pojedine komentare. Čak smo se složili kako smo očekivali i negativnije komentare. Sve u svemu, ugodno smo iznenađeni”, rekla je Pušić o reakcijama na akciju, te dodala kako se, s obzirom na situaciju, vidljivost LGBT populacije u Mostaru popravlja.

Obilježavanje IDAHOT-a u Mostaru (LibertaMo)”Sve više ljudi nam se javlja, posjećuje naše događaje, i u konačnici žele s nama raditi i mijenjati situaciju. Većina je još uvijek uplašena glede javnog coming outa, i mislim kako trebamo još mnogo raditi i mijenjati kako bi se zajednica ohrabrila i širila”, kaže Pušić, no ističe kako opasnost od verbalnih ili fizičkih napada tijekom organiziranja akcija u Mostaru uvijek postoji.

”Opasnost uvijek postoji, i toga smo svjesni svaki put kada nešto organiziramo i radimo. Sigurnost uzvanika/ca, pa potom i nas samih je na prvome mjestu”, kazala je Pušić, no točne informacije o položaju LGBT osoba u Mostaru udruga za sada ne posjeduje.

Mostar: LGBT pripadnici nisu doživjeli napade

”Sarajevski otvoreni centar je radio izvješće o položaju LGBT osoba u BiH koje se može preuzeti na njihovoj web stranici. Na svu sreću, nitko od naših članova/ica nije doživio neki teži oblik diskriminacije, fizički napad ili nešto slično”, rekla je Pušić.

Inače, LibertaMo je još uvijek neformalno udruženje aktivista/ica iz Mostara, koje se bavi promocijom i jačanjem prava LGBT osoba, te ženskih prava kroz feminističku teoriju i praksu. Trenutno je u procesu registracija udruge, tako da će u skorije vrijeme početi djelovati i formalno.

Udruga trenutno broji 18 članova/ica. 5 članova/ica predstavlja vodstvo udruge, a ostalih 13 članova/ica rade kao volonteri/ke. S radom počinju 2013. godine, kao neformalni aktivisti/ce.

Pokviri

”U godinu dana radili smo par uličnih akcija, lijepljenje naljepnica, dijeljenje razglednica s lijepim porukama, projekcije filmova s LGBT tematikom, organiziranje partya i, održavanje okruglih stolova i slično. Većinu toga smo radili u suradnji sa Sarajevskim otvorenim centrom, te su oni glavni “krivci” što je zaživio aktivizam u Mostaru”, rekla nam je Pušić o radu udruge, a najveći projekt koji su do sada realizirali bio je mini queer fest pod nazivom “Pokviri”.

Obilježavanje IDAHOT-a u Mostaru (LibertaMo)”Projekt je započeo edukacijskim predavanjima gošći iz Beograda i Sarajeva, nakon toga smo imali projekciju filma o transrodnosti, i šlag na kraju – svirku i party. Po uspješnom završetku projekta donijeli smo odluku o registraciji udruge i progresivnijem djelovanju. U udrugu se može učlaniti svatko tko ima želju i volju aktivno se baviti aktivizmom. Obratiti nam se može na e-mail ili preko Facebooka“, rekla je Pušić, napominjući kako je vrlo bitno spomenuti da njihovi članovi/ce nisu isključivo pripadnici/e LGBT populacije, raznovrsni su, i okupljaju sve identitete i orijentacije.

Smanjenje nasilja

”Ciljevi našeg rada i djelovanja su rad na smanjenju nasilja, diskriminacije, homofobije, bifobije i transfobije u svim društvenim, ekonomskim, političkim i kulturnim sferama, te promocija društvenog sustava vrijednosti u skladu s vrijednostima kao što su tolerancija, ravnopravnost, jednakost, nenasilje i sl. Izgradnja demokratskog, građanskog i odgovornog društva u kojemu se poštuju ljudska prava i princip jednakih šansi za sve građane i građanke BiH. – Poticanje medija na objektivno informiranje javnosti o potrebi poštivanja ljudskih prava LGBT osoba, te poticanje državnih, obrazovnih i drugih institucija na promoviranje potrebe poštovanja ljudskih prava i poduzimanje mjera iz svoje nadležnosti u procesu rješavanja statusa LGBT osoba. – Zagovaranje ženskih prava kroz feminističku teoriju i praksu i povećanje vidljivosti LGBT identiteta kroz kulturno-umjetničku praksu. – Pomoć žrtvama nasilja i diskriminacije na osnovi seksualne orijentacije i rodnog identiteta, kao i podrška i pomoć istraživanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini”, rekla je Pušić za Bljesak.info.

O narednim akcijama i projektima LibertaMo, članovi udruge se još dogovaraju, ali Pušić misli kako će se bazirati na neke edukacijske programe, jer smatraju kako je educiranje pravi put do upoznavanja i u konačnici shvaćanja i prihvaćanja različitih identiteta.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!