Ljepota ljubavi kroz objektiv Martine Šalov: Kad nevidljive romanse postanu vidljive

26. 12. 2017

Izvor: Crol.hr

“Počelo je jednim lezbijskim vjenčanjem i mojom tugom i negodovanjem jer je fotka morala biti izbrisana zbog ružne reakcije obitelji. Zašto bi ljubav u svojoj predivnosti i jednostavnosti trebala biti zabranjena? Zašto neke fotke da, druge ne? Što ljubav čini prihvatljivom?”, pitala se Martina Šalov iz agencije TinyBizz Photography kad je u listopadu pokrenula fotoprojekt (In)visible love stories i onda je nevidljive ljubavi svojim objektivom učinila vidljivima.

U razgovoru za Crol.hr Martina otkriva kako joj se dosad javilo osam parova, a fotografirala je tri: “Ostali čekaju da uskladimo rasporede i poslovne obveze. Nisu svi parovi iz moga grada, Rijeke, pa se i tu moramo dogovarati i usklađivati. Ne žurim se oko realizacije jer je ovo dugoročan projekt i nadam se imati još dugo priprema, posla i ideja oko njega”, kaže nam.

Odaziv je, veli, čak i nju iznenadio. “Svaki početak je težak i iskreno, očekivala sam da će se javiti puno manje parova. Naravno da još uvijek postoji strah, nekoliko parova se javilo kao podrška, ali zbog sredine u kojoj žive ne mogu si priuštiti objavu fotki. Nakon objave projekta, isti dan javilo se pet parova, što me jako razveselilo. Ne samo javljanje parova, već i podrška koja je stizala sa svih strana, što od frendova i frendica i poznanika, što od portala koji su podijelili objavu ili pisali o projektu. Voljela bih i nadam se projektom proći sve veće gradove, a u konačnici i cijelu Hrvatsku, kako bismo ljubavlju rušili predrasude i strahove”, poručuje.

Objašnjava i što ju je nadahnulo na ovaj projekt: “Počelo je jednim lezbijskim vjenčanjem i mojom tugom i negodovanjem jer je fotka morala biti izbrisana zbog ružne reakcije obitelji. Zašto bi ljubav u svojoj predivnosti i jednostavnosti trebala biti zabranjena? Zašto neke fotke da, druge ne? Što ljubav čini prihvatljivom?”, pita se i kaže kako je fotoprojekt (In)visible love stories nastao upravo kao reakcija na nevidljivost fotki LGBT parova te njoj neprihvatljive i neobjašnjive netrpeljivosti prema istim tim fotkama.

“Nastao je jer je ljubav najdivnija i treba je slaviti uvijek. Jer zbog stigme i društva koje zbog neznanja i nepoznavanja živi u strahu, fotografije LGBT parova rijetko se ili uopće viđaju. Sama ideja je vrlo jednostavna, kroz nježne, suptilne, stvarne emocije prikazati ljepotu ljubavi, a cilj projekta je kroz vidljivost i prisutnost u društvu promijeniti stavove i razbiti predrasude.”

Martina zasad u planu, osim fotki na društvenim mrežama, ima i izložbu kroz nekoliko mjeseci, kad zaokruži dio priče. Postoje još neke ideje uz sam projekt, no još su u povojima, kaže.

“Ono što me dodatno razveselilo i iznenadilo je nominacija za Lez of the Year, upravo za projekt (In)visible love stories. Hvala curama iz Zbeletrona na nominaciji, zaista veliko priznanje i nadam se, poticaj parovima da se nastave javljati pa da zajedno pričamo priču o ljubavi”, završno poručuje Martina Šalov.

Podsjetimo, TinyBizz Photography potpisuje fotografije s prvog lezbijskog vjenčanja u koje se prije dvije godine izravno uključio Dnevnik HTV-a, a tom su prilikom sudbonosno “da” rekle Jacquelin Zuzzi i Marial Prota.

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!