Ljubavna priča Virginije Woolf i Vite Sackville-West uskoro na velikom platnu

12. 07. 2016

virginia_vitaIzvor: Crol.hr
Foto: Hulton Archive

Britanska redateljica Chanya Button snimit će film o strastvenoj ljubavi i prijateljstvu između spisateljica Virginije Woolf i Vite Sackville-West i to prema predlošku dramskog teksta “Vita i Virginia”, Dame Eileen Atkins.

Dramski tekst “Vita i Virginia” slavna i višestruko nagrađivana engleska glumica, Dame Eileen Atkins, sastavila je prema dnevnicima i korespondenciji između ikone feminističke i pacifističke književne i društvene kritike Virginije Woolf i Vite Sackville-West, aristokratkinje, također spisateljice, autorice poema i romana.

Tekst je doživio niz scenskih čitanja u engleskom originalu i u prijevodima, a najpoznatija je ona u izvedbi same Eileen Atkins i njezine kolegice i prijateljice Vanesse Redgrave. Prošle godine je izvedena i na sceni Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Ive Grgića, a Vitu i Virginiju su tumačile Alma Prica i Urša Raukar.

Redateljica filmske verzije ove ljubavne priče bit će Chanya Button, kako eksluzivno doznaje Deadline. Button je postala poznata široj javnosti nakon prvijenca Burn, burn, burn koji je bio nominiran i za nagradu British Independent Film Awards (BIFA).

Veza između Vite i Virginije počela je 1922. i trajala je gotovo čitavo desetljeće, a njih dvije ostale su prijateljice sve do Virginijine smrti 1941. Woolf je i roman Orlando 1928. posvetila Viti, čiji ga je sin, Nigel Nicholson, nazvao “najdužim i najočaravajućim ljubavnim pismom u povijesti”, piše Guardian.

O burnom ljubavnom životu Vite Sackville-West govori i TV miniserija Portrait of a Marriage u kojoj se također pojavljuje i priča o vezi s Virginiom Woolf.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!