From Island With Love

lgbtPiše: Ajdin Tinjak
Foto: urn1350.net

Prije nekoliko mjeseci u medijima se pojavio naslov koji je privuko veliku pažnju javnosti: “Island: Osnovna škola uklonila znak za spol na toaletu kako djecu ne bi dijelili prema spolnoj pripadnosti”. Vijest su prenijele svjetske i domaće novinske agencije, a u mnogi svjetski mediji su slijedom te vijsti posvetili posebnu pažnju temi, donoseći niz istraživačkih priča koje obrađuju problematiku transrodnih i rodno fluidnih osoba.

U žiži javnosti našla se i direktorica škole s Islanda, Sigurbjörg Róbertsdóttir, koja je, komentirajući odluku, za medije kazala da školu pohađaju i djeca koja se rodno ne određuju.

“Trenutno školu pohađaju i djeca koja su rodno fluidna ili su transrodna. Nije na nama, na školi, da ih prisiljavamo na neki spol”, rekla je direktorica. Osim toga, uprava škole je učenicima dozvolila da sami odluče koju vrstu kupaćeg kostima mogu obući prilikom dolaska na časove iz plivanja. “Ne vidimo problem u tome da djevojčice nose samo kupaće gaćice u bazenu, ako tako same žele, ili da dječaci nose kupaći kostim. Djeca jednostavno sama mogu izabrati šta žele obući”, rekla je Róbertsdóttir.

Tragom te vijesti kontaktirali smo osnovne škole u Bosni i Hercegovini i provjerili mišljenje direktora naših škola o temi. Pitali smo ih kako komentarišu spomenutu odluku osnovne škole s Islanda i da li bi isto uradili u njihovoj osnovnoj školi (smatraju li da postoji potreba)?

Upit je poslan na stotine dostupnih e-mail adresa škola u BiH. Nekoliko njih je odgovorilo.

Osnovna škola Višća u Višći Donjoj (Tuzlanski kanton)

Uistinu mi nismo ti koji treba da odlučuju o rodnoj pripadnosti, to je već odlučio neko drugi. U rodnom listu prilikom rođenja se opet navodi rod, spram odluke opet Svevišnjeg. Ali desi se da se neko počne ponašati suprotno od pola ali nuždu mora obavljati u skladu s božijom odlukom. Tako da mi je van pameti ugrađivati pisoare u ženski wc i miješati djecu u toaletima. Oznake treba da stoje! Društvo napreduje i treba da napreduje, a ne da se vraćamo u prvobitnu zajednicu i obavljamo nuždu zajednički u grabovini!

OŠ Marko Marulić, Ljubuški

Moj komentar je da, ako je to istina, da bi ta ravnateljica trebala ići na promatranje. Pozdrav iz Ljubuškog!

Davorin Medić
Ravnatelj OŠ Marko Marulić, Ljubuški

Osnovna škola Lukavac Grad, Lukavac

“I (spomeni) Luta – kad reče narodu svome: Zašto činite razvrat koji niko prije vas na svijetu nije činio?
Vi sa strašću prilazite muškarcima, umjesto ženama. Ta vi ste narod koji sve granice zla prelazi!
A odgovor naroda njegova glasio je: ‘Istjerajte ih iz grada vašeg, oni su ljudi – čistunci!
I Mi smo njega i porodicu njegovu spasili, osim žene njegove; ona je ostala sa onima koji su kaznu iskusili.
I na njih smo kišu spustili, pa pogledaj kako su razvratnici skončali.”

(El-E'araf, 80-84.)

Osnovna škola Prekounje, Bihać

Nismo nikad razmišljali o tom. Vjerovatno je razlog što su neke teme tabu u našoj sredini. Bez obzira koliko se mi prosvjetni radnici trudili da to tako ne bude, ipak jeste. Daleko smo mi od Islanda. Prošle godine smo imali tajno istraživanje kod učenika u cilju da otkrijemo da li ima učenika koji se drugačije određuju. Od 1.010 učenika koliko ih imamo niti jedno dijete se nije tako opredijelilo, što je, naravno, nemoguće. Tako da smatramo ipak da u našoj školi ne bismo to isto uradili, jer bi tu bila osuda sredine. Mi ustvari za sve odluke koje donosimo prvo moramo poslati upit na Ministarstvo obrazovnja USK-a pa ih tek onda donijeti. Bez obzira kako mi odlučili, glavni su oni.

Malo dalje od Islanda…

U analizu dobijenih odgovora iz osnovnih škola iz BiH nećemo ulaziti. Važno je istaći da tematika o kojoj govorimo (oznake na vratima WC-a) nije krucijalni problem transrodnih osoba u BiH. Sarajevski otvoreni centar i neformalna grupa Trans*BiH su od februara do maja 2015. godine radili na istraživanju problema u svakodnevnom životu s kojima se susreću transrodne osobe u BiH. Analiza je pokazala da, pored nasilja i diskriminacije kao velikih problema s kojima se suočavaju transrodne osobe, sve/i su se susreli/e sa problemom prilikom vađenja identifikacionih dokumenata, a zatim i pri utvrđivanju identiteta tokom primanja zdravstvene njege, prilikom prelaska granice i iznajmljivanja stana (75%), te prilikom utvrđivanja identiteta u obrazovnim ustanovama i utvrđivanja identiteta u vezi sa zaposlenjem (50%). Također, nećemo se baviti ni religijskim konotacijama u dobivenim odgovorima niti činjenicom da je upit poslan javnoj obrazovnoj instituciji, a ne lično pojedincu. Smatramo da je mnogo važnija ocjena kvaliteta odgovora poslatih s adresa obrazovnih institucija nego samo mišljenje o temi (neka ocjenu daju čitaoci/teljke). Također, treba cijeniti i smjelost pojedinih direktora/direktorica da uopće odgovore na upit, što je, priznat ćete, pohvalno u odnosu na stotine njih koji/e nisu spremni/e na dijalog.

Kada je riječ o oznakama na vratima toaleta, vrijedna spomena je i priča s druge strane bare, iz SAD-a, koju su mediji prenijeli prošlog mjeseca. Naime, pravna bitka je intenzivirana između američke vlade i savezne države Sjeverne Karoline zbog kontroverznog zakona Sjeverne Karoline, kojim se zahtijeva da transrodne osobe koriste toalet koji odgovara njihovom spolu po rođenju, a ne onaj sa kojim se oni identificiraju. Ministarstvo pravde je podnijelo sudsku tužbu samo nekoliko sati nakon što je Sjeverna Karolina odbila odustati od toga zakona, i započelo je sudsku tužbu protiv federalne vlade.

“Zakon i guverner Sjeverne Karoline stavljaju tu državu u direktnu suprotnost federalnim zakonima kojima se zabranjuje diskriminacija na osnovu spola i spolnog identiteta. Oni su zapravo doveli do diskriminacije koju sponzorira država i koja je usmjerena protiv transrodnih osoba”, izjavila je Loretta Lynch, američka ministrica pravde.

“Obamina administracija u ovom trenutku zaobilazi kongres pokušavajući da izmijeni zakon i uspostavi jednu politiku po pitanju korištenja toaleta, svlačiona, pa čak i tuševa”, rekao je Pat McCrory, guverner Sjeverne Karoline.

“Ono što je Sjeverna Karolina donijela na specijalnoj jednodjevnoj sjednici nije u skladu sa idealima o jednakosti i pravdi koje toliko njegujemo u ovoj zemlji”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Prošle je godine vrhovni sud legalizirao brakove osoba istog spola. Sada je u toku nova bitka zbog transrodnih osoba i načina na kojeg se prema njima postupa.

Dakle, problema ima i u demokratski razvijenijim društvima, i iz te perspektive treba posmatrati otvorena (ali i ona koja će se tek otvoriti) pitanja u tranzicijskoj Bosni i Hercegovini.

A ako vas zanima malo zapadnjačke kulture vezane za tematiku o kojoj pišemo, preporučujemo epizodu South Parka iz 18 sezone – The Cissy. Pogledajte i zabavite se uz Erica Cartmana i borbu (ali i odustajanje) od ideje transgender bathroom in South Park elementary.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!