Nakon više od 30 godina Francuska ukinula zabranu darivanja krvi za gej muškarce

14. 07. 2016

krvIzvor: Crol.hr
Foto: Wikimedia Commons

Gej muškarci u Francuskoj od ponedjeljka mogu darivati krv nakon što im je to bilo zabranjeno od 1983, ubrzo nakon otkrića HIV virusa. No, darivatelji moraju biti u celibatu godinu dana, što organizacije za LGBT prava smatraju pretjeranim ograničenjem.

“Ova odluka označava kraj tabua i diskriminacije, jer darivanje krvi ne bi trebalo biti uvjetovano nečijom seksualnom orijentacijom”, rekla je krajem prošle godine francuska ministrica zdravstva, Marisol Touraine, najavljujući ukidanje zabrane darivanja krvi za gej muškarce nakon više od tri desetljeća, što je i službeno omogućeno od jučer. Ta je zabrana za lezbijke ukinuta 2002. godine.

“Pozdravljamo ovu odluku koja će smanjiti predrasude prema gej muškarcima i pomoći u ostvarenju njihove ravnopravnosti”, rekla je Sophie Aujean iz ILGA-e za France 24.

Jednogodišnji celibat je pretjerana i nepravedna mjera

Međutim, dodaje kako je odredba kojom je darivanje krvi moguće gej muškarcima koji su prije toga u celibatu punih 12 mjeseci nepravedna jer za heteroseksualne darivatelje ne postoje nikakva ograničenja vezana uz njihove seksualne aktivnosti. Za darivanje plazme uvjet je četveromjesečni celibat za gej muškarce.

“Godinu dana je jako dugo i vjerojatno će brojni gej muškarci zbog toga odustati od darivanja krvi”, rekla je Aujean.

S njom se slaže i Virginie Combe, iz francuske organizacije SOS Homophobia, koja je rekla kako je ukidanje zabrane “prvi korak” za LGBT zajednicu u Francuskoj, no dodaje kako je obavezni jednogodišnji celibat pretjerana mjera.

“Ne možete nikako reći kako bračni gej par predstavlja veći rizik od bračnog heteroseksualnog para”, rekla je.

Zadnji slučaj zaraze HIV-om putem darivane krvi zabilježen prije 13 godina

Vlasti poručuju kako će se dužina obaveznog celibata najvjerovatnije skratiti ako istraživanja pokažu kako tako nešto nije nužno.

Benoît Vallet, čelnik francuske nacionalne zdravstvene agencije DSG, procjenjuje kako će se ukidanjem ove zabrane dobiti 21.000 novih darivatelja krvi, odnosno 37.000 više donacija godišnje.

Ukupno je 1,6 miliona ljudi darivalo krv 2014. godine, a svake godine se u 10 do 15 slučajeva otkrije kako je darivatelj zaražen virusom HIV-a, što predstavlja rizik od zaraze HIV-om putem darivane krvi u odnosu jedan naprema 3,5 miliona. Zadnji takav poznati slučaj zaraze HIV virusom u Francuskoj zabilježen je prije 13 godina.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!