Mađarska pritvaranjem gej tražitelja azila prekršila Konvenciju o ljudskim pravima

06. 07. 2016

epa04924164 Migrants walk toward the Hungary -Austrian border from the railway station in Hegyeshalom, 168 kms west from Budapest, Hungary, 10 September 2015. The Austrian railway company Osterreichische Bundesbahnen (OBB) temporarily ceased to operate trains between Budapest and Vienna due to overburden. Migrants arriving to Austria will be transported from the Austro-Hungarian border to Vienna by buses and trains allocated for this purpose.  EPA/CSABA KRIZSAN HUNGARY OUTIzvor: Crol.hr
Foto: FAH

Mađarska je odlukom o dvomjesečnom pritvaranju gej muškarca iz Irana koji je tražio azil prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, presudio je Evropski sud za ljudska prava. ILGA-Europe pozdravlja odluku i očekuje da Mađarska smjesta osigura poštivanje temeljnih prava u svim postupcima odobravanja azila.

U tužbi O.M. protiv Mađarske Sud je jednoglasno presudio kako je odluka o pritvaranju tražitelja azila bila samovoljna i nepravedna čime je Mađarska prekršila članak 5 (pravo na slobodu i sigurnost) Evropske konvencije o ljudskim pravima. Sud je utvrdio kako mađarske vlasti nisu obavile individualnu procjenu i uzele u obzir faktor ranjivosti u pritvoru zbog njegove seksualne orijentacije.

“Utješno je da je Sud ponovno stao na stranu prava tražitelja azila bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet. Mađarska treba postupiti sukladno presudi i smjesta osigurati poštivanje temeljnih prava u svim postupcima odobravanja azila”, rekla je izvršna direktorica ILGA-Europe, Evelyne Paradis.

“Svjesni smo pogoršanja situacije za LGBTI osobe zadnjih nekoliko godina u Mađarskoj. I oštre metode kojima se mađarske vlasti koriste u aktualnoj izbjegličkoj krizi još su jedan dokaz sustavnog manjka poštovanja prema temeljnim pravima.”

U ovoj se presudi posebno ističe snažna potpora koju je Sud iskazao govoreći o pravima LGBTI tražitelja azila.

“…vlasti bi s posebnom pozornošću trebale izbjegavati situacije koje bi tražitelje azila, koji dolaze iz skupina koje su ugrožene u zemlji iz koje dolaze, podsjećale na neprilike zbog kojih su i odlučili napustiti domovinu. U ovom slučaju vlasti su to propustile učiniti i odredile su tražitelju azila pritvor ne razmišljajući kako smještanje među druge pritvorenike može utjecati na sigurnost osobe iz ranjive skupine, poput LGBTI osoba, što je i ovdje bio slučaj”.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!