Mađarski premijer uklanjanja trans prava nakon što je dobio apsolutnu moć

Mađarski parlament pristao je proširiti već snažne ovlasti premijera Viktora Orbana dajući mu pravo da vlada dekretom u nedogled, što znači da on više ne treba konsultovati druge zastupnike prije donošenja odluka.

Njegove su ovlasti stupile na snagu u ponedjeljak ujutro, a do večeri njegov zamjenik Zsolt Semjén predstavio je novi prijedlog zakona koji će, ako se donese, zamijeniti „rod“ sa „spol“ u svim pravnim dokumentima izdatim u zemlji.

Posljednica ovoga je da mađarski državljani/ke neće moći zakonski promijeniti spol, što je značajan nazadak prava u ovoj zemlji. Budući da se podaci u službenim dokumentima kao što su lične karte, vozačke dozvole i pasoši uzimaju iz civilnog registra, promjena će utjecati i na njih.

U obrazloženju prijedloga zakona stoji da trenutno zakonodavstvo ne definiše “rod” jer je određen biološki, dodajući: “Rod koji se upisuje u civilni registar temelji se na činjenicama koje su utvrdili liječnici, a koje je potvrdio registar.”

Dalje kaže: “S obzirom da je potpuno promijeniti nečiji biološki spol nemoguće, potrebno je i zakonom odrediti da se on ne može mijenjati ni u civilnom registru.”

Posljednjih godina Orban je odbio pridružiti se svojim europskim susjedima u podržavanju LGBT+ prava, odbivši ratificirati Istanbulsku konvenciju radi njene definicije roda kao društvenog konstrukta.

U 2015. blokirao je sporazum za sprječavanje diskriminacije nad LGBT+ osoba,a u Mađarskoj, a 2017. u Budimpešti je bio domaćin i govorio u ime anti LGBT+ grupe.

Izvor: PinkNews

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!