Malta rekla odlučno ‘ne’ Crkvi i ozakonila istospolni brak

15. 07. 2017

Izvor: Crol.hr
Foto: Joseph Muscat / Twitter

Malteški parlament je u srijedu ozakonio istospolni brak, čime je ta većinski katolička zemlja postala 24. na svijetu s bračnom jednakošću. Cilj zakona jest, kako je i bila namjera ministrice jednakosti Helene Dalli, modernizacija institucije braka. Jedna od novosti je zamjena pojmova “muž” i “žena” neutralnim pojmom “supružnici”.

Kako javlja AP, ozakonjenje bračne jednakosti bilo je obećanje laburističke vlade koja je u junu osvojila drugi mandat, a obje su oporbene stranke to podržale, pa je pitanje bilo samo hoće li u parlamentu uopće biti ikakvih glasova “protiv”. Jedini zastupnik koji je bio protiv bio je Edwin Vassalo koji je kazao da “kao kršćanin ne može ostaviti svoju savjest pred vratima parlamenta”.

Ozakonjenju bračne jednakosti očekivano se protivila i Katolička crkva, a nadbiskup Charles Scicluna to je objasnio ovako: “Ja mogu odlučiti da rogač i naranču više neću zvati njihovim imenima, ali rogač ostaje rogač, a naranča ostaje naranča. I brak, bez obzira na to što kaže zakon, ostaje vječna zajednica isključivo muškarca i žene.”

Zasebni zakoni bili bi diskriminatorni

Premijer Joseph Muscat kazao je kako bi odvojeni zakoni za heteroseksualne i gej brakove bili diskriminatorni.

Stoga, amandmani postojećih zakona eliminiraju sve reference na “muža” i “ženu”, a te pojmove zamijenit će “supružnici/supružnice”. Pojmovi “otac” i “majka” mijenjaju se pojmom “roditelji”. Lezbijski parovi koji dobivaju djecu putem medicinski potpomognute oplodnje razlikovat će se kao “osoba koja je rodila” i “druga roditeljica”.

Nadalje, “djevojačko prezime” postaje “prezime pri rođenju”, a parovi odsad mogu odlučiti koje će prezime uzeti nakon vjenčanja pa tako muškarac, primjerice, može nositi ženino prezime.

Malta je ovim napravila još jedan korak u transformaciji iz konzervativne zemlje u kojoj je do 2011. godine razvod bio protuzakonit.

Podsjetimo, 2014. Malta je dobila Zakon o registriranom partnerstvu, a dvije godine kasnije postala je prva evropska država koja zabranjuje ‘liječenje’ homoseksualnosti. Na Duginoj mapi Europe dvije godine zaredom našla se na prvom mjestu.

No, Malta je i dalje jedina preostala članica Evropske unije koja zabranjuje pobačaj u svim slučajevima te ga kažnjava zatvorom do tri godine, a trenutačno nema naznaka da bi se to uskoro moglo promijeniti.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!