Manchester United dobio više od 43.000 homofobnih komentara zbog podrške pro-LGBT kampanji

15. 12. 2018

Izvor: Crol.hr
Foto: Manchester United / Facebook

Kampanju “Rainbow Laces” pokrenula je LGBT organizacija Stonewall davne 2013. godine kako bi iskorijenila homofobiju u nogometu. Podržali su je mnogi veliki klubovi poput Manchester Uniteda, Chelsea i Arsenala, ali ne i dio njihovih navijača koji im je zatrpao društvene mreže homofobnim komentarima.

Nogometni klubovi u znak podrške kampanji na društvenim su mrežama objavili svoje logotipe u duginim bojama, tijekom mečeva nosili su vrpce duginih boja i objavljivali poruke koje promiču vidljivost i inkluziju LGBT osoba. To se nije svidjelo dijelu njihovih obožavatelja koji su reagirali bijesnim komentarima, piše Guardian.

Na Facebook stranici Manchester Uniteda tako se moglo pronaći sljedeće objave: “Reci ne LGBT-u”, “Bog je stvorio Adama i Evu, ne Adama i Lukakua”, “Gaychester United” i “Nogomet je zdravi sport. LGBT životni stil učinit će situaciju nezdravom”. Sve su zaradile više od 10.000 lajkova.

Kontriranje homofobnim komentatorima

Aktivist Peter Tatchell poručio je da su reakcije šokantne i da bi uistinu trebale osvijestiti Engleski nogometni savez i klubove. Očito je, objašnjava on, kako dosadašnje kampanje nisu bile dovoljne da suzbiju homofobiju u nogometu. Međutim, Tatchel vjeruje kako su ovo ipak stajališta tvrdokorne manjine koja ne odražavaju mišljenje većine fanova. S njim se slaže Kristy Clarke, direktorica za sport u Stonewallu, koja je istaknula koliko je ohrabrujuće bilo vidjeti podršku ostatka fanova kampanji.

Mnogi su, poručuje, prozvali agresivne fanove zbog maltretiranja i naglasili kako njihovom ponašanju nema mjesta u sportu. Cilj ovogodišnje kampanje, kaže, i jest dati ljudima samopouzdanje da budu aktivni saveznici i vidno pokažu podršku LGBT osobama i na terenu i izvan njega.

Glasnogovornik Arsenala dodao je da je klub veoma ponosan što podržava kampanju “Rainbow Laces” i da i inače ulaže napore u promicanje jednakosti na svim razinama u nogometu. Naglasio je da su aktivni na Facebooku kako bi kontrirali homofobnim komentatorima – na toj društvenoj mreži objavljuju sve obavijesti vezane za inicijativu “Arsenal for Everyone”, kao i načine da se prijavi homofobni govor na utakmicama.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!