Matičarka koja je odbila da vjenča gej par je u zatvoru

05. 09. 2015

486226430-kim-davis-the-rowan-county-clerk-of-courts-listens-to.jpg.CROP.promo-xlarge2Američka matičarka koja je, pozivajući se na Božju volju, odbila da izda dozvolu za sklapanje braka istopolnom paru, završila je u četvrtak u zatvoru zbog nepoštovanja suda.

Matičarka Kim Dejvis iz okruga Rowan u Kentuckyu odbijala je da izda bračne dozvole, otkako je Vrhovni sud u junu proglasio da po američkom ustavu istopolni parovi imaju pravo na brak.

Prvostepeni sud tada je odlučio da Davis mora da vrši državnu službu bez obzira na vjerska uvjerenja. Davis se žalila na odluku suda prema kojoj mora da izdaje dozvole za brak, a dok se taj predmet ne riješi, zatražila je da joj Vrhovni sud privremenom mjerom omogući pravo da uskrati dozvole istopolnim parovima. Vrhovni sud je to u ponedjeljak odbio.

U četvrtak je nakon ročišta na žalbenom saveznom sudu gdje je ostala pri svojim uvjerenjima, objašnjavajući da je brak isključivo zajednica žene i muškarca, završila u zatvoru zbog nepoštivanja sudske odluke da mora raditi svoj posao.

Bijela kuća komentarisala je rasplet porukom da nijedan državni službenik nije iznad zakona, “ni američki predsjednik ni državna službenica u okrugu Rowan”.

Izvor: GayEcho

Foto: Slate.com

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!