Mediji imaju zadaću da ruše stereotipe

14. 05. 2016

13071997_1267290356633266_4931001465883832416_oMediji i organizacije civilnog društva trebali bi da mnogo više saradjuju i budu partneri u promovisanju prava LGBT osoba i drugih manjinskih grupa, poručeno je juče sa radionice „Saradnja medija i organizacija civilnog društva – Unapređenje kvaliteta medijskih sadržaja o pravima, interesima i potrebama LGBT zajednice u BiH“ održane u sarajevskom Mediacentru. Tokom radionice, koju su organizovali Udruženje/udruga BH novinari (BHN) i Sarajevski otvoreni centar (SOC), istaknuto je da se o manjinskim grupama izvještava uglavnom kada se događaju parade ponosa, incidenti i skandali, a izostaju tematske priče koje bi doprinijele inkluziji rodnih manjinskih grupa u društvo i medijski prostor.

Lejla Huremović iz Sarajevskog otvorenog centra kazala je da od 2013. godine do danas značajno opada broj medijskih sadržaja o LGBT temama.

“Najviše se izvještava o paradi ponosa i temama iz regije. Zatim kratke vijesti iz svijeta, napadi na LGBT osobe, referendumima za istospolna partnerstva. Izostaju intervjui i ozbiljniji pristup temi. Najveći broj je neutralnih vijesti”, kazala je ona. Kristina Ljevak, novinarka i saradnica SOC-a, istakla je da uvijek postoji prostor u medijima koji se može iskoristiti za prava manjina bez obzira na uredničku politiku.

“Biti novinar podrazumijeva i društevnu uključenost, želju i volju da se mijenja društvena situacija i da se ruše stereotipi. Bez obzira na uredničku politiku odgovoran novinar će uvijek iskoristiti prilike da promoviše ove bitne društvene teme”, kazala je ona. Borka Rudić, generalna tajnica BHN, istakla je da mediji imaju zadaću da educiraju građane i da ruše stereotipe.

“Potrebno je razviti povjerenje između LGBT zajednice i medija. Mi smo generalno zatvoreno društvo i teško iznosimo svoje mišljenje u javnost. Trebali bi da probijamo te barijere, posebno mediji”, istakla je Rudić. Na kraju radionice zaključeno je da je neophodna bolja komunikacija izmedju medija i OCD-a, više odlazaka LGBT organizacija u medije i razgovora sa urednicima i vlasnicima medija, edukacija novinara i urednika, privlačenje pažnje medija pridobijanjem javnih osoba koji će zastupati interese LGBT populacije kao što je to slučaj u susjednim zemljama, te stvarati mrežu prijatelja i organizacija koji će zagovarati prava manjinskih grupa.

Radionica je organizovana uz finansijsku pomoć Ambasade Kraljevine Norveške u BiH.

Tekst i fotografije: BH Novinari

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

LGBTI.BA – BH LGBTI info portal

LGBTI.ba je prvi news portal namijenjen prvenstveno LGBTI zajednici u Bosni i Hercegovini i njenom informisanju o događajima, aktivnostima i problemima vezanim za LGBTI prava i kulturu.

Urednica
Nejra Agić

Psihološko savjetovanje za LGBT osobe
savjetovan[email protected]

Pravno savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Kontakt
e-mail: [email protected]
telefon: +387 33 551 000

Kontaktirajte nas!