“Mediji uslijed neinformiranosti kreiraju huškačko-diskriminatorne tekstove”

18. 03. 2015

11037374_721780317942243_4092996615398846003_oPiše: Jadranka Ćuzulan
Foto: Sarajevski otvoreni centar Facebook page

Od 13. do 15. marta 2015. u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra održana je Škola za studente_ice novinarstva i komunikologije i mlade novinare_ke pod nazivom Odgovorno novinarstvo: LGBT osobe i mediji. Učesnici_ce su tokom tri dana imali_e priliku da od stručnih osoba čuju informacije koje im nisu dostupne u obrazovnim institucijama, i da se senzibilišu po pitanju prava LGBT osoba, između ostalog korištenjem ispravne terminologije. Jedan od učesnika navodi da vjeruje “kako će uslijed realizacije treninga politički korektni termini doživjeti svojevrsnu ekspanziju u nama, te će nas pretvoriti u građane koji prijavljuju zloupotrebu slobode govora, odnosno govor mržnje”.

Jedna od tema predavanja je bila i zašto je bitno pisati o LGBT temama, tj. zašto je izvještavanje o pravima manjina, kao i o pravima LGBT osoba, na profesionalan i etički način značajna tema, a zaključak je da mediji predstavljaju moćan instrument kojim se može vršiti utjecaj na stavove i ponašanja građana_ki.

Također, učesnici_e su imali priliku da se upoznaju sa dominantnim obrascima predstavljanja LGBT osoba u BH medijima, i vjeruju da bi se “konstantnim educiranjem i nadograđivanjem novinarskog kadra znatno popravilo javno mišljenje, čiji su kreatori upravo mediji, koji uslijed neinformisanosti kreiraju huškačko-diskriminatorne tekstove čije smo primjere imali priliku dekonstruirati tijekom ovog treninga”.

Jedna od posebnosti treninga je bila i “živa biblioteka”, koja je jednu od učesnica izuzetno dojmila. “Najviše mi se svidjela ‘živa biblioteka’. Mogli smo da pitamo LGBT osobe štagod smo htjeli, i ja sam imala mnogo pitanja, međutim, morali smo završiti.”

Jedan od gostiju je bio organizator Parade ponosa u Beogradu Bojan Stojanović, koji je govorio o jednoj od najzastupljenijih tema kada se govori o izvještavanju o LGBT osobama – Paradi ponosa. Osim njega, tu su bile i gošće iz Hrvatske, sa portala CroL.hr, koje su upoznale učesnike_ce sa radom na LGBT portalu. Učesnici_e su bili zadovoljni_e organizacijom treninga i predavačima_cama.

“Trening je jako dobro osmišljen, kreativan, teme su zanimljive, predavači_ce su zaista i zanimljivi i kompetentni da pričaju o ovim temama što je, naravno, nama na neki način i najbitnije – da naučimo nešto o čemu dosada nitko od nas nije uopće razmišljao.” Predrasude koje su eventualno imali o LGBT populaciji, uslijed nedostatka informacija, sada su nestale, i misle da je edukacija ove vrste prijeko potrebna.

“Treba mlade ljude pogotovo, a i sve ostale, educirati o ovakvim stvarima, jer dosta je predrasuda o tim osobama. I ja čak, nisam imala predrasude, ali nisam nikada znala iz njihovog ugla kako to izgleda. Kad dođeš – naučiš – vidiš da nije tako strašno da se dvije osobe istog spola vole i zaljubljuju.”

Osim toga, iz novinarskog ugla, naučili su kako objektivno predstavljati LGBT osobe.

“Naučila sam kako se odnositi prema tim ljudima – kažem, iz sfere novinara, koliko mi ustvari moramo paziti, koliko moramo poštovati i biti odgovorni, i objektivni kada govorimo o njima.”

Učesnici_e imaju obavezu da po završetku treninga napišu novinarski tekst na temu prava i života LGBT osoba u BIH, koji će biti objavljen na portalu Lgbt.ba. Oni_e smatraju da ih je ovaj trening pripremio za izvještavanje u budućnosti, po riječima jedne od učesnica, “da za par mjeseci, ako uspijem početi raditi, već znam koliko se odgovorno i koliko objektivno moram ponašati, i biti upućena u sve to, kada odlučim da uopće napišem bilo koji tekst koji se tiče LGBT populacije.”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!