VIDEO: Andreja Pejić: ‘U mogućnosti sam ispričati zanimljivu priču koja će otkriti dosta istine o našem društvu’

17. 03. 2015

andrejaUoči trijumfalnog povratka jedinstvene Andreje Pejić na modnu pistu modnog festivala Virgin Australia Melbourne na kojoj je debitirala 2008, modni agent Joseph Tenni prisjetio se trenutka kad ju je prvi put ugledao i pozvao da dođe u vodeću australsku agenciju za modele, Chadwick. Tada 16-godišnja Andreja, još uvijek u tijelu dječaka, posluživala je hamburgere i krumpiriće u McDonaldsu.

“Zadivila me struktura kostiju i ta nevjerojatna pojava koja se ne viđa svaki dan. Svi su tamo to zapazili – žene, muškarci, djeca. To je bilo snažno iskustvo”, prisjetio se Tenni za News.com.

Andreja se pojavila u agenciji tek nakon nekoliko mjeseci, gdje su je istog trena angažirali, kao muškog modela. Ubrzo je u rujnu 2008. debitirala na modnoj pisti festivala mode u Melbourneu, na čije se piste vraća ovog mjeseca kao etablirana 23-godišnja manekenka. U međuvremenu su joj se dogodile doista izuzetne stvari – radila je revije visoke mode u Parizu, postala muza Jeana Paula Gaultiera, nastupila u videospotu Davida Bowiea s Tildom Swinton, a prošle je godine prošla i operaciju promjene spola. Postala je i službeno “ona”.

Vjerovala kako za nju postoje samo dvije opcije – biti gej ili strejt dečko

“Bila je to izuzetno intenzivna godina. Ostvarila sam san i završila tranziciju kako bih mogla živjeti kao žena. Nakon što sam to otkrila čitavom svijetu i medijima počela sam planirati svoj rebranding i povratak na modne piste”, kaže Andreja.

Ispričala je kako je oduvijek bila “drugačije” dijete”. Rođena 1991. u Tuzli, iz koje je zbog rata pobjegla s majkom u Beograd iz kojeg su 1999. otišle kao izbjeglice u Australiju. U Melbourne su stigle 2000. kad je Andreja imala osam godina. U školi joj je bilo teško i zbog toga što nije dobro govorila jezik, kao i zbog toga što se osjećala drugačijom i borila se s rodnim identitetom. Tada je odlučila kako je vrijeme “da odraste, bude dečko i radi sve te uobičajene muške stvari”. Vjerovala je kako za nju postoje samo dvije opcije – biti gej dečko ili biti strejt dečko, no s 13 je godina na internetu pronašla članke o transrodnim osobama i shvatila kako je to “njezina priča i da želi živjeti kao žena”. Ipak, sve do operacije promjene spola u javnosti se o tome nije željela izjašnjavati. Majci je otkrila istinu o sebi s 14 godina.

“Bio je to šok za nju, trebalo joj je neko vrijeme da sve to shvati. Zapravo nije ništa znala o transrodnosti, kao što je to slučaj s mnogim roditeljima. No, ona svoju djecu toliko puno voli da ne postoji ništa što bi je moglo udaljiti od nas”, ispričala je Andreja. Poručila je kako bi željela da su i drugi roditelji tako puni razumijevanja, podsjetivši na tužnu sudbinu 17-godišnje Amerikanke Leelah Alcorn, koja se ubila zbog toga što roditelji nisu mogli prihvatiti njezinu transrodnost.

“U mogućnosti sam ispričati vrlo zanimljivu priču koja će otkriti dosta istine o našem društvu”

I ta ju je priča među ostalim potaknula na snimanje filma o vlastitom životu Andrej(a): Dokumentarac. Putem Kickstartera je s redateljem Ericom Micletteom prikupila 63.325 dolara u čemu je pomogao i Jared Leto koji je snimio poruku podrške tom projektu, a uložili su i vlastiti novac i nadaju se premijeri filma iduće godine. Kaže kako joj odluka o snimanju dokumentarca nije bila lagana jer svoju privatnost voli zadržati za sebe, no shvaća kako je javna osoba koja može utjecati na ljude.

“U mogućnosti sam ispričati vrlo zanimljivu priču koja će otkriti dosta istine o našem društvu, o tome kako je biti transrodna osoba, a to je i priča o modi i životu žene. Osjećam kako diljem svijeta postoje djeca koja će se povezati s tom pričom.”

Krajnji je cilj, kaže, srušiti tu potrebu za stalnim kategoriziranjem ljudi. “Trebamo se toga osloboditi.”

“Postoje trenuci u kojima tako nešto ima smisla, kao i oni u kojima sami sebe stavljamo u neku kategoriju. No, to nas ne bi trebalo definirati, ograničiti nam život ili da se na temelju toga odlučuje kako će nas netko tretirati. Na kraju krajeva, svi smo mi ljudska bića, zar ne? Ljudi se trebaju slobodno izraziti tko su. Ljudski je rod, pazi iznenađenja, kompliciraniji nego što smo mislili”, poručuje Andreja Pejić.

Pogledajte klip iz predstojećeg filma!

Izvor: CroL

Foto: news.com.au

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!