FOTO: Rainbow Girls: Ponosne pripadnice južnoafričke lezbijske zajednice

16. 03. 2015

rainbow girlsIzvor: Voxfeminae
Piše: Josipa Anđal
Foto: Julie Gunther

Mnoge žene s fotografija Julie Gunther bile su suočene s ugnjetavanjem, diskriminacijom i izolacijom prije svoje dvadesete godine. Mnoge je obitelj protjerala i izopćila iz vlastitih domova. Bile su silovane, pretučene i isključene iz zajednice samo zato što u Južnoafričkoj Republici ponosno žive kao lezbijke.

Nanesena nepravda i hrabrost ovih žena potaknula je Gunther da zabilježi i podijeli ove izvanredne priče.

“Portretirajući ove žene, htjela sam zabilježiti dva važna elementa: prvo, snagu i ponos koje pokazuju unatoč životu pod teškim okolnostima. Nadalje, daljnji poticaj sam dobila kad sam čula za godišnji izbor Miss Lesbian koji organizira Free Gender, crnačka lezbijska organizacija u općini Khayelitsha u Cape Townu”, kaže Gunther te dodaje: “Za mene je ovo savršen primjer ponosa kojeg ove žene osjećaju zbog onoga što jesu. Njihovog nepokolebljivog prkosa i odbijanja represivnih stavova u Južnoafričkoj Republici.”

Izbor za Miss Lesbian vodi Funeka Soldaat, aktivistkinja lezbijske zajednice i ikona u LGBT zajednici u Južnoafričkoj Republici. “Kada sam samo dan prije samog događaja saznala za ovaj izbor, znala sam da moram otići u Khayelitshu i zabilježiti ga”, komentira Gunther i kaže da je bila duboko impresionirana zabavom te je u backstageu pokušala stupiti u kontakt s natjecateljicama.

“Nakon fotografiranja natjecateljica, uspjela sam organizirati nekoliko sastanaka sa ženama u njihovim domovima te u ženskim skloništima. Počele su se otvarati i kroz razgovor dijeliti svoje životne teškoće.”

Serija fotografija The Rainbow Girls dio je njenog većeg projekta Ponosne žene Afrike koji je pokrenut 2008. godine. “Sve žene na mojim fotografijama propatile su na neki način”, kaže Gunther i nastavlja: “Izopćene su od strane društva, izuzetno su siromašne ili su doživjele nevjerojatnu nepravdu. Ali još uvijek su ponosne na ono što jesu, svoje živote i ljubav koju predstavljaju.”

Njezine raznobojne fotografije prožete su nadom za boljom i otvorenijom budućnosti. “Željela bih pokazati da se stavovi prema seksualnosti i rodnosti polako mijenjaju u Južnoafričkoj Republici. Svakim danom bit će sve bolje. Ono s čime se moje Rainbow Girls suočavaju danas donijet će lakšu borbu sljedećim generacijama.”

O njenim fotografijama pisao je i HuffingtonPost.

Pogledajte fotografije!

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!