Merlinka po peti put

29. 11. 2013

merlinka 2013 plakatPeti Međunarodni festival LGBT filma Merlinka, kako su saopštili njegovi organizatori, biće održan od 12. do 16. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Slogan ovogodišnjeg festivala je Život je kabare i promoviše ideju da je uprkos homofobiji, nasilju, netoleranciji i diskriminaciji život lijep i pun lijepih događaja za pamćenje, od kojih su neki završili i na filmskom platnu.

Bogat program

Ove godine Gej lezbejski info centar i Dom omladine Beograda kao organizatori festivala pripremili su bogat program koji sadrži 55 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova iz preko 25 zemalja svijeta. Među njima, kako je saopšteno iz ovog Centra, treba posebno izdvojiti belgijski film Mixed Kebab o mladom Turčinu koji odlučuje da živi sa drugim muškarcem umjesto da se oženi, američki dokumentarac I am Divine o legendarnom Glennu Milsteadu poznatijem kao Divine, zvijezdi ranih radova Johna Watersa, turski dokumentarac My Child o roditeljima LGBT djece i njihovom aktivizmu u Turskoj, grčki igrani film The Guide o turističkom vodiču koji vodi grupu studenata arhitekture kroz Atinu, španski igrani film For 80 days o ljubavi dvije prijatelji iz mladosti između kojih se javlja ljubav poslije 50 godina, izraelski igrani film Snails in the Rain o mladom studentu koga progoni anonimno ljubavno pismo koje mu je poslao drugi muškarac, njemački dokumentarac Rent Boys o muškarcima seks radnicima iz Berlina u režiji Rose von Praunheim i mnogi drugi. Merlinka festival svake godine dodjeljuje nagradu Dorotina cipelica za najbolji kratki film.

Merlinka u Sarajevu

Nakon Beograda, festival će u 2014. godini gostovati u Sarajevu i Podgorici. Tokom ovogodišnjeg izdanja festivala, koje se u Sarajevu održalo od 15. do 18. marta, publika je u Art kinu Kriterion imala priliku pogledati film Marble Ass reditelja Želimira Žilnika, učestvovati u razgovoru sa rediteljem, te pogledati niz drugih filmskih ostvarenja koja se bave temama LGBT pokreta.

Izvor: DANI

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!