Mima Simić dobila spor protiv Željke Markić koja je proglašena krivom za klevetu

19. 01. 2018

Izvor: Crol.hr

Čelnica udruge “U ime obitelji”, Željka Markić, u srijedu je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu nepravomoćno proglašena krivom za klevetu, i to temeljem tužbe koju je protiv nje podigla književnica i filmska kritičarka Mima Simić.

Ona je Željku Markić tužila zbog tvrdnji koje je u veljači 2016. iznijela u intervjuu za Jutarnji list:

“Dovoljno govori činjenica da je u ove tri godine 88 posto ukupnih sredstava, oko 1,3 milijuna eura, podijeljeno na 12 posto portala odnosno udruga. Naveli smo brojne primjere sukoba interesa, primjerice Mima Simić, LGBT aktivistica, tri je godine zaredom bila birana u Povjerenstvo te je to isto povjerenstvo dodjeljivalo sredstva portalu Vox Feminae kojemu je njezina partnerica bila stručna suradnica. I onda ne čudi što je gospođa Simić svirala gitaru i pjevala na Markovu trgu protiv ministra Hasanbegovića. Šteta što nije podigla glas i kao članica Povjerenstva tri godine zaredom ustala protiv nepravilnosti i privilegiranosti određenih udruga i medija. Da je to učinila, danas bi bila vjerodostojna. Na žalost, u ovim okolnostima harangu protiv ministra Hasanbegovića mogu jedino čitati kao pokušaj zadržavanja nezakonitih privilegija.”

Presudom je sutkinja Sandra Kantolić osudila Markić na novčanu kaznu od 60 dnevnih iznosa u visini dnevnog iznosa od sto kuna. Međutim, budući da je ranije nekažnjavana, izrečena joj je uvjetna osuda na godinu dana, javlja portal Novosti.

Veliki korak naprijed

Sve je za portal Novosti komentirala Mima Simić:

“Ovo je prva kaznena presuda Željki Markić, a ja se osjećam kao na dodjeli Oskara! Želim zahvaliti svojim roditeljima koji su me uvijek podržavali u svemu, svojoj genijalnoj odvjetnici Zrinki Bojanić, s kojom dosad imam stopostotni uspjeh u svim parnicama te hrvatskom pravosuđu koje ne pravi klasne, vjerske ili rodne razlike! Nadam se da će gđa Markić prije blaćenja i klevetanja ideoloških neistomišljenika sljedeći put dvaput promisliti i svoje riječi radije progutati. Također se nadam da će ovaj uspjeh moje ekipe poslužiti kao nadahnuće svim nepravedno medijski poniženim i neutemeljeno sramoćenim građankama i građanima, da se ne daju gaziti. Na sud! Na sud!”, poručila je.

Podsjetimo, Markić se više puta nije odazivala pozivima na ročišta, a tportalu je rekla da ni o čemu ne zna ništa: “Prvi put čujem da me gospođica Simić tužila. Ne znam ništa o tome, a poziv od suda nisam dobila pa se nisam ni mogla odazvati na ročište.”

Presudu je na Facebooku komentirala i odvjetnica Mime Simić, Zrinka Bojanić:

“Rijetko dijelim išta s posla, ali ovo mi je BAŠ BAŠ važno! Mima Simić i ja pobijedile smo Željku Markić na sudu! Prvi put da će gospođa odgovarati za klevetu i jako sam sretna! Presuda je još nepravomoćna i sigurno je da nas čeka žalba, ali ovo je ipak veliki korak naprijed.”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!