Muškarci diljem svijeta drže se za ruke u znak podrške napadnutom gej paru

06. 04. 2017

Izvor: CroL.hr

Nakon vijesti o napadu na gej par u nizozemskom gradu Arnhemu, podršku su iskazala dvojica tamošnjih političara, ali i niz heteroseksualnih muškaraca koji na društvenim mrežama masovno objavljuju svoje fotografije na kojima se drže za ruke s drugim muškarcima.

Jer, čini se da je upravo to bio povod brutalnom napadu na Jaspera Vernes-Sewratana i Ronniea Sewratan-Vernesa koji su se u ranim jutarnjim satima u nedjelju vraćali kući s partyja, držeći se za ruke. Zaskočila ih je skupina mladića dovikujući im uvrede, na što su odvratili i nastavili dalje, ali uslijedio je fizički napad.

Nastradao je Ronnie Sewratan-Vernes koji je, pretučen papagajkama, pretrpio teže ozljede, a policija je privela osumnjičene od kojih je većina maloljetna – trojici je 16, a jednom 14 godina, a četvrti je napadač dvadesetogodišnjak.

“Mi u Nizozemskoj smatramo da je posve normalno izraziti to što jeste, ali nekim ljudima to očito nije”

Napad je izazvao osudu javnosti te istaknutih političara, a novinarka Barbara Barend na Twitteru je pozvala sve muškarce u Nizozemskoj da se u javnosti drže za ruke kako bi time iskazali podršku napadnutim žrtvama.


Prvi su je poslušali Alexander Pechtold, vođa demokratske stranke D66 i njihov financijski stručnjak Wouter Koolmees koji su u ponedjeljak došli na pregovore o sastavljanju nove nizozemske vlade držeći se za ruke. Njihova je gesta odmah postala viralna vijest u medijima diljem svijeta.”Mi u Nizozemskoj smatramo da je posve normalno izraziti to što jeste, ali nekim ljudima to očito nije, naročito u svakodnevnom životu. Zato mislim kako je veoma važno da mi ovaj tjedan pokažemo kako je to posve normalno”, kazao je Pechtold tom prigodom okupljenim novinarima.

Nakon poziva novinarke Barend, društvene su mreže preplavile fotografije muškaraca koji se drže za ruke, a akcija solidarnosti popraćena je hashtagom #allemannenhandinhand.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!