Na referendumu u Irskoj izglasana bračna jednakost

24. 05. 2015

150523114153-01-ireland-votes-0523-exlarge-169Rezultat referenduma u Irskoj ostao je bez većih promjena od samog početka prebrojavanja glasova i više od 60 posto glasača i glasačica izjasnilo se u korist bračne jednakosti. Jasno su i snažno poručili – “mi smo za bračnu jednakost”.

Većinski se glasalo protiv bračne jednakosti samo u Roscommon-South Leitrimu, no veoma tijesno: 18.644 glasača zaokružilo je “ne”, a njih 17.615 glasalo je za bračnu jednakost. Na birališta je izišlo 60,5 glasača i glasačica (njih 1.949.725), a za bračnu jednakost izjasnilo se njih 62,1% (1.201.607), a protiv nje 37,9% (734.300).

Irska time postaje 14. država u Europi s ozakonjenom bračnom jednakošću, te prva zemlja na svijetu u kojoj je brak za istospolne parove legaliziran na narodnom referendumu. Time će se u irski ustav unijeti amandman koji ozakonjuje “brak između dvije osobe bez razlike u spolu”.

ilga europe ireland marriagePravo oduševljenje može se iščitati s društvenih mreža koje su prepune fotografija i poruka kojima se slavi pobjeda bračne jednakosti u toj zemlji.

Pobjeda se osjetila već u prvim satima nakon početka prebrojavanja glasova, pa je tako ministar zdravstva Leo Varadkar izjavio kako će prevaga glasova za bračnu jednakost učiniti Irsku “svjetionikom” za ostatak svijeta po pitanju slobode i ravnopravnosti, dok su pojedinci iz protivničke kampanje priznali poraz, prenosi The Irish Times.

Katolička je crkva prepustila vodeću ulogu u protivničkoj kampanji laičkim udrugama, a defanzivan je položaj zauzela zbog prijašnjih skandala sa seksualnim zlostavljanjem djece.

I na stranici najveće europske LGBT organizacije ILGA Europe osvanula je čestitka Irskoj i dobrodošlica u klub europskih država koje su ranije ozakonile bračnu jednakost.

Izvor: Crol.hr
Foto: CNN, ILGA-Europe

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!