Najavljujemo: Split Pride i Zagreb Pride 2016

24. 05. 2016

67188b85-8633-4583-b89a-538bd6f4f1d9Piše: Redakcija
Izvori i foto: Crol.hr, Zagreb Pride

U prvim danima predstojećeg mjeseca juna u Hrvatskoj će se održati dvije parade ponosa: Split Pride 2016, zakazan za subotu, 4. juni, te Zagreb Pride 2016, zakazan za narednu subotu, 11. juna.

Predstojeća povorka ponosa u Splitu bit će šesta po redu u organizaciji udruge Rišpet, koja je još jednom na učešće pozvala sve one koji/e se osjećaju diskriminiranim i obespravljenim jer ne pripadaju glasnoj većini. U pozivu upozoravaju kako još uvijek, šest godina od prvog Pridea, niti jedan slučaj prijavljenog nasilja nad LGBT osobama nije riješen.

“Institucije države ne rade svoj posao, odbijaju i sabotiraju istražne postupke, te na taj način pospješuju atmosferu homofobije i straha, čvrsto držeći ključ ormara u svojim rukama!“, piše u pozivu. “Mi, lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne i interseksualne osobe u Splitu prikrivamo svoj identitet na poslu, u obitelji, na ulici. Živimo tako trostruke živote i nikad ne možemo biti svoji ili svoje. Probleme je lakše ignorirati, nego rješavati. Strah i društvena nevidljivost čine nas nepotpunima i neravnopravnima. Kad govorimo o našoj povorci ove godine, govorimo o maršu otpora i ponosa. Mi nismo u ormaru, nego u rovovima. Mi marširamo za slobodu, slobodu misli, govora, slobodu da volimo i budemo ono što jesmo. Tražimo pravo na život dostojan života punopravnih građana i građanki ove zemlje. Pride je dan solidarnosti, dan kada pokazujemo da je problem druge ili drugoga i moja stvar! Ne prihvaćamo društvo u kojem se guše bilo čije slobode i prava, ne prihvaćamo nasilje, ne prihvaćamo ignoriranje drugih i drugačijih. Ovogodišnji Split Pride posvećen je svima koji se osjećaju diskriminiranima i obespravljenima samom činjenicom da ne pripadaju glasnoj većini”, kažu.

tojemojastvar
Program ovogodišnjeg Pridea započet će okupljanjem u Đardinu u 17 sati. Povorka kreće u 18 sati iz Đardina, Tomislavovom ulicom, dalje Marmontovom, preko Rive, Voćnog trga i Pjace na kojoj će se i ove godine, simbolično, podignuti zastava duginih boja na gradskom štandarcu. Nakon podizanja zastave, Bosanskom ulicom povorka se vraća u Đardin. Tu će se održati program na kojem će nastupiti bendovi ROLO i Nipplepeople, te DJ Mish u organizaciji udruge FLOMASTER.

Narednog vikenda će biti održana i 15. po redu zagrebačka povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2016, pod sloganom “Još Hrvatska ni’ propala!”. Udruga Zagreb Pride uputila je poziv: “Pozivamo SVE da se okupimo na 15. Prajdu i učinimo ga najvećim do sada. Vrijeme je da obranimo stečena prava i osobne, građanske slobode svih ljudi u Hrvatskoj. Povorka ponosa započet će okupljanjem 11.6. u 15:00h na Trgu Franklina Roosvelta (ispred Mimare) te će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima – Roosveltovim trgom, Trgom maršala Tita, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom, Šoštarićevom ulicom do Ribnjaka – gdje će Povorka završiti javnim skupom i koncertom.” Kao i prethodnih godina, Zagreb Pride je uz najavu Pridea uputio i proglas čiji dio također prenosimo.

jos hrvatska ni propala jpg

“Iz Proglasa:
· Mi želimo i tražimo slobodu za sve žene – da nastavimo same donositi odluke o svojem tijelu – bez zabrana, bez straha i srama!
· Mi želimo i tražimo slobodu za sve medije, posebno javne i neprofitne – da radimo, pišemo, stvaramo bez straha od cenzorskih škara s Markovog trga ili Kaptola, slobodno od svakog pritiska, cenzure i autocenzure.
· Mi želimo i tražimo stvarnu slobodu govora – da svatko o javnim osobama i institucijama može odgovorno i kritički govoriti – bez straha od nasilja i institucionalnih pritisaka za izgovorenu riječ!
· Mi želimo i tražimo slobodu za sve trans i rodno varijantne osobe – da se slobodno možemo kretati kuglom zemaljskom kao i sva druga bića, da samostalno biramo vlastiti spolni i rodni identitet i da samostalno donosimo sve odluke o vlastitom tijelu! Mi želimo i tražimo stvarnu slobodu za sve LGBTIQ osobe, životne partnere i životne partnerice, vjenčane ili nevjenčane – da živimo slobodno, sigurno i sretno – kao da je Prajd svaki dan!
· Mi želimo i tražimo slobodu za sva hrvatska javna sveučilišta – da budu i ostanu slobodna i autonomna – bez boga i bez gospodara!
· Mi želimo i tražimo punu slobodu udruživanja i samoorganiziranja građanki i građana Republike Hrvatske – želimo slobodno, civilno i sekularno društvo – a ne militarističko i klerikalno!
· Mi želimo i tražimo slobodno kretanje za sve ljude koji bježe od gladi, siromaštva i rata– želimo društvo solidarnosti i uvažavanja različitosti – ne društvo bodljikavih žica, podjela i bešćutnosti prema izbjeglicama!
· Mi želimo i tražimo da svi radnice i radnici ove zemlje imaju više slobodnog vremena za svoje kreativne potencijale, za kulturu, obrazovanje i obitelj. Sloboda radništvu, a ne kapitalu!”

Želimo sreću aktivistima i aktivistkinjama u Splitu i Zagrebu i u svoje kalendare upisujemo 4. i 11. juni!

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!