Nakon negativnih reakcija, Halle Berry odustala od uloge trans muškarca

10. 07. 2020
Halle Berry odustala je od filmske uloge transrodnog muškarca i izvinila se nakon što je doživjela negativne reakcije.

Tijekom Instagram lajva prošlog petka s frizerom Christinom Brownom, bivša X-Men zvijezda najavila je da planira glumiti trans muškarca u nadolazećem filmu, nakon čega su je na društvenim mrežama kritizirali zbog toga što je prihvatila ulogu trans osobe, kao i zbog činjenice da ju je nekoliko puta tokom intervjua oslovila pogrešnom zamjenicom.

Nekoliko dana poslije odustala je od uloge i izvinila se rekavši: „Trans osobe nesumnjivo trebaju dobiti priliku da ispričaju svoje priče.“

“Tokom vikenda sam imala priliku razmisliti o ulozi transrodnog muškarca i želim se izviniti za to”, objavila je Berry na Twitteru.

„Kao cis žena, sada razumijem da nisam trebala ni razmatrati tu ulogu i da bi transrodna zajednica nesumnjivo trebala imati priliku da ispriča svoje priče. Zahvalna sam na smjernicama i kritičkom razgovoru tijekom posljednjih nekoliko dana i nastavit ću slušati, educirati se i učiti iz ove greške.”

“Zaklinjem se da ću biti saveznica koristeći svoj glas za promicanje veće zastupljenosti, ispred i iza kamere”, zaključila je Berry.

Problematična historija predstavljanja trans osoba u Hollywoodu nedavno je predstavljena u Netflixovom dokumentarcu Disclosure.

Izvor: PinkNews

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!