Nizozemska uključuje prava LGBTIQ osoba u ustav

Amandman na ustav koji zabranjuje diskriminaciju LGBTIQ osoba prošao je Donji dom nizozemskog parlamenta. Izglasan je sa 124 naspram 26 glasova, čime će se seksualna orijentacija dodati na popis zaštićenih kategorija u članu 1. nizozemskog Ustava.

Fotografija: Karl Krause and Daan Colijn, Couple of Men

Fotografija: Karl Krause and Daan Colijn, Couple of Men

Član 1. Ustava zahtijeva da se ”svi jednako tretiraju u jednakim okolnostima”.

“Diskriminacija na osnovu religije, uvjerenja, političkih stavova, rase ili spola ili bilo kojeg drugog razloga nije dopuštena”, stoji u članu 1.

Izmjenom koja je upravo usvojena tom popisu bi se dodali seksualna orijentacija i invaliditet. Druga potpredsjednica vlade Kajsa Ollongren već je rekla da “spol” uključuje transrodne i interseksualne osobe, zabranjujući diskriminaciju na temelju rodnog identiteta ili rodnog izražavanja.

“Danas pravimo veliki korak ka uvođenju naših prava u ustav”, rekla je Astrid Oosenbrug iz LGBTIQ organizacije COC.

Nizozemski zakon već zabranjuje diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije, ali dodavanjem građanskih prava u Ustav osigurat će njihovo trajanje, objasnio je Oosenbrug. “Ovo je važno kako bi se političarima dao zadatak da se bave, na primjer, nasiljem nad LGBTI osobama. Ali važno je i za budućnost, kao osiguranje da ćemo i dalje moći uživati ​​u našim teško izborenim pravima za pedeset ili sto godina.”

Nizozemski Senat još uvijek mora odobriti ovaj amandman i onda ga ponovno mora odobriti sljedeći parlament prije nego što stupi na snagu.

Nizozemska je prva zemlja na svijetu koja je legalizirala istospolne brakove 2001. godine.

Izvor: LGBTQ nation

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!