Napadnuta LGBT aktivistkinja Dragoslava Barzut u Beogradu, napadač priveden

10. 03. 2019

Izvor: GayEcho, N1
Foto: N1

Udruženje „Da se zna“ saopštilo je da je tokom protestnog marša koji je organiziran u Beogradu povodom Međunarodnog dana žena napadnuta njihova izvršna direktora Dragoslava Barzut, koju su napadači, kako se navodi, više puta pljunuli.

Navodeći da su aktivisti sa LGBT+ zastavama organizovano krenuli na marš sa namjerom da podrže ženski pokret i istaknu probleme LBT+ žena, iz udruženja su saopštili da su „još na Terazijama počeli da ih prate i snimaju dva mladića“.

„Homofobična dobacivanja su kulminirala kada su napadači više puta pljunuli Dragoslavu Barzut, izvršnu direktorku našeg udruženja“, navodi se u saopštenju.

Ocjenjuje se kao „posebno zabrinjavajuće“ što su tokom incidenta aktivisti udruženja u više navrata pozivali prisutnu policiju da reaguje što su policajci, kako se navodi, odbili uz obrazloženje da nisu ništa vidjeli.

„Nakon što je incident eskalirao, policija je mladiće legitimisala, ali je nepoznato šta se sa njima dogodilo. Smatramo nedopustivim ponašanje pojedinaca i institucija koje smo danas doživjeli. Mi smo dio ovog društva i zahtijevamo da se odgovorni za današnji incident adekvatno sankcionišu“, piše u saopštenju Udruženja „Da se zna“.

Jučer je objavljeno da je 25-godišnji muškarac priveden zbog napada na Dragoslavu Barzut.

Aktivista udruženja “Da se zna” Miloš Kovačević rekao je za N1 da policija nije reagovala, iako su oni to zahtijevali.

Za N1 je u policiji, međutim, rečeno da je mladić koji je pljunuo aktivistkinju sat vremena poslije toga identifikovan i priveden.

Tužilac je protiv uhapšenog mladića podnio prekršajnu prijavu.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!